İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze'yi devralma ve Filistinlileri yerlerinden etme planına tepki gösterdi. Sanchez, bu planın "ahlak dışı" olduğunu ve uluslararası hukuka aykırı bir girişim teşkil ettiğini vurguladı.

Sanchez, İspanya’ya resmi ziyarette bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Madrid’deki Başbakanlık konutu Moncloa’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Trump’ın planına karşı net bir duruş sergileyen Sanchez, "Bu ahlak dışıdır ve uluslararası hukuka aykırıdır. Gazze, Filistinlilere aittir ve gelecekteki Filistin Devleti’nin bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nde Ukrayna çatlağı Avrupa Birliği'nde Ukrayna çatlağı

"BÖLGESEL VE KÜRESEL İSTİKRARI TEHDİT EDER"

Sanchez, Filistinlilerin yerlerinden edilmesine yönelik herhangi bir girişimin, "bölgesel ve küresel boyutta istikrarsızlaştırıcı bir etki" yapacağını söyledi.

Başbakan, Gazze’nin geleceğine ilişkin kararlarda Arap ülkelerinin liderliğinin belirleyici olması gerektiğini belirterek, bölgedeki siyasi dengelerin bozulmasının büyük çaplı sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ’DEN DESTEK

Ortak basın toplantısında konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Gazzelilerin zorla yerlerinden edilmesine karşı olduklarını açıkladı.

Sisi, Mısır’ın Filistin halkının topraklarında kalmasını desteklediğini ve bu konuda uluslararası toplumun daha net bir tavır sergilemesi gerektiğini belirtti.

İspanya ve Mısır, Gazze'deki krize çözüm bulunması için uluslararası iş birliğinin artırılması çağrısında bulundu.

İSPANYA EN BAŞINDAN GAZZE KONUSUNDA TAVRINI NET ORTAYA KOYMUŞTU

İSPANYA BAŞBAKANI SANCHEZ'İN GAZZE KONUSUNDAKİ TUTUMU

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Gazze konusunda uluslararası hukuku savunarak Filistin halkına destek verdi. Başından itibaren Gazze'ye yönelik saldırılara karşı çıktı ve çözüm için diplomatik girişimlerde bulundu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırıları başladığından itibaren bölgedeki insani krize dikkat çekti. Filistin halkının haklarının korunması gerektiğini vurgulayan Sanchez, savaşın durdurulması için ateşkes çağrısında bulundu.

Özellikle Gazze’deki sivil kayıpların artması üzerine Sanchez, İsrail'in saldırılarını "orantısız" olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

İspanya, Avrupa Birliği (AB) içinde Filistin'e en açık desteği veren ülkelerden biri oldu. Başbakan Sanchez, AB'nin Filistin konusunda daha güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini belirtti ve uluslararası hukuka uygun çözümler üretilmesi çağrısında bulundu.

İSPANYA’NIN FİLİSTİN POLİTİKASI VE RESMİ ADIMLARI

Sanchez, Gazze'deki saldırılar sonrası İspanya'nın Filistin Devleti'ni tanımaya hazır olduğunu ifade etti.

İspanya, 2023 ve 2024 yıllarında, Avrupa'da Filistin Devleti'nin resmen tanınması için Fransa, Almanya ve İtalya gibi büyük AB ülkeleriyle diplomatik görüşmeler yürüttü. Bu süreçte Sanchez, Filistin'in bağımsız bir devlet olarak tanınmasının barış sürecine katkı sağlayacağını dile getirdi.

İspanya ayrıca, Filistin'e insani yardım sağlanması konusunda da aktif rol aldı. Gazze’ye gıda, ilaç ve temel ihtiyaç maddelerinin ulaştırılması için çeşitli girişimlerde bulundu.