ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin göreve gelmesinin ardından, Amerikan akademi dünyasında geniş kapsamlı değişiklikler yaşandı. Akademik hibeler ya kesildi ya da duraklatıldı. Bazı kelimeler, örneğin “siyasi” ve “kadın” gibi terimler, yasaklı kelimeler listesine alındı ve projeler bu doğrultuda gözden geçirildi.

Bu uygulamalar neticesinde ülke genelindeki üniversiteler, doktora ve tıp öğrencisi alımlarını azaltmak zorunda kaldı. Bazı kabul teklifleri iptal edildi, işe alımlar donduruldu.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Fulbright araştırma bursları kapsamında başka ülkelerde bulunan 12 bin 500'den fazla Amerikan vatandaşının ve ABD’de misafir edilen 7 bin 400 yabancı akademisyenin fonları kesildi. Bu akademisyenler, mali zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Yabancı akademisyenlerin ülkeye girişine izin verilmediği bazı örneklerde ise gözaltı uygulamaları gerçekleştirildi.

Almanya'da işten çıkarmalar hızlanıyor Almanya'da işten çıkarmalar hızlanıyor

ÜNİVERSİTELER FON KAYIPLARIYLA KARŞI KARŞIYA

Yönetimin politikaları sadece bireysel araştırmacıları değil, üniversitelerin bütçelerini de doğrudan etkiledi. Haberde yer alan bilgilere göre, Columbia Üniversitesi’nden 400 milyon dolar, Johns Hopkins Üniversitesi’nden ise 800 milyon dolarlık fon geri çekildi. Bu durum, üniversiteleri 2 bin kişiyi işten çıkarmaya zorladı.

FİLİSTİN EYLEMLERİ VE YABANCI ÖĞRENCİLER

Üniversitelerdeki Filistin eylemlerinin önde gelen isimlerinden Mahmud Halil’in tutuklanması ve yeşil kartının iptal edilmesi de dikkat çekti. Bu gelişmenin, hem halihazırda ABD’de bulunan yabancı öğrenciler hem de gelecekte oraya gitmeyi düşünen araştırmacılar üzerinde caydırıcı bir etki yarattığı ifade edildi.

AVRUPA, AKADEMİK BEYİN GÖÇÜNÜ KARŞILAMAYA HAZIRLANIYOR

University College London bünyesinde görev yapan Alman-İngiliz profesör Christina Pagel, akademik alandaki bu gelişmeleri üç başlıkta özetledi: “Bilimi devlet ideolojisiyle uyumlu hale getirmek, akademik bağımsızlığı ortadan kaldırmak ve muhalefeti bastırmak.”

The Guardian’ın haberine göre, Avrupa ülkeleri bu durumu yeni bir süreç olarak değerlendiriyor. Avrupa Birliği hükümetleri ve kurumları, bilim insanlarını kendi araştırma merkezlerine çekmek amacıyla çeşitli programlar oluşturuyor.

FRANSA'DAN "SAFE PLACE FOR SCIENCE" PROGRAMI

Bu kapsamda Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi, iklim, sağlık ve astrofizik alanlarında çalışan 15 Amerikalı bilim insanını kampüsüne dahil etmeyi amaçlayan Safe Place for Science adlı bir program başlattı.

7 Mart’ta duyurulan ve üç yıl sürecek olan programın bütçesi 15 milyon euro olarak açıklandı. Üniversite, ilk 24 saat içerisinde 30 başvuru aldı. Toplam başvuru sayısı 60’ı aştı.

Bir üniversite sözcüsü, bu programın ulusal ve Avrupa düzeyinde genişletilmesi amacıyla diğer üniversitelerle ve Fransız hükümeti ile temasların sürdüğünü belirtti. Programın, bilim insanlarının karşılanması ve yeniden yerleştirilmesi konusunda koordinasyon sağlaması hedefleniyor.