Almanya’da büyük ölçekli işten çıkarmalar artarak devam ediyor. Volkswagen, Thyssenkrupp, DHL, Commerzbank, Deutsche Bank, Audi, Deutsche Bahn ve Siemens gibi büyük şirketlerin aldığı iş gücü azaltma kararları ülke gündeminde yer alıyor. Artan enerji fiyatları, düşen dış talep ve maliyet baskıları Alman sanayisini etkiliyor.
Ekonomik büyümenin yavaşladığı dönemde, birçok firma üretim ve personel yapısını yeniden şekillendirmeye yöneliyor. Ülkede iki yıl arka arkaya yaşanan ekonomik küçülmenin ardından, bu yıl da sınırlı büyüme beklentisi bulunuyor.
OTOMOTİV DEVLERİNDEN KESİNTİ KARARLARI
Volkswagen Grubu’na bağlı lüks otomobil markası Audi, 17 Mart tarihinde yaptığı açıklamada 2029’a kadar yaklaşık 7 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Grubun diğer markası Porsche ise 3 bin 900 kişilik işten çıkarma planını kamuoyuna bildirdi. Ayrıca Volkswagen, yıl sonuna kadar Cariad yazılım bölümünde 1600 kişinin görevine son vermeyi hedefliyor.
Thyssenkrupp, 2030 yılına kadar 5 bin kişilik iş gücü azaltma planı yaparken, 6 Mart’ta otomotiv bölümünden 1800 kişiyi çıkaracağını açıkladı.
Otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler, 5 Kasım’da 2 bin 800’ü Almanya’da olmak üzere toplam 4 bin 700 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
Continental ise 18 Şubat’ta araştırma ve geliştirme bölümünde 3 bin kişinin işine son vereceğini bildirdi.
Bosch, 23 Kasım 2024’te dünya genelinde 5 bin 500 kişiyi işten çıkarma kararını açıklarken, bazı üretim tesislerinde kısa çalışma uygulamasına geçileceğini belirtti.
Mercedes-Benz de 2024 Kasım ayında maliyetleri düşürmeye yönelik yeni stratejisi kapsamında iş gücünde azalmaya gideceğini belirtti.
FİNANS, LOJİSTİK VE DİĞER SEKTÖRLERDE DE KESİNTİLER
Commerzbank, 13 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada 2028 yılına kadar çoğunluğu Almanya’da olmak üzere 3 bin 900 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
Spor giyim üreticisi Puma, 12 Mart’ta maliyet azaltma programı kapsamında dünya genelinde 500 kişilik kesinti yapacağını bildirdi.
BioNTech, 10 Mart’ta 2027’ye kadar 950 ila 1350 arasında tam zamanlı pozisyonda kesinti planladığını açıkladı.
Alman Posta İdaresi iştiraki DHL, 6 Mart 2025 tarihinde Almanya’da yaklaşık 8 bin kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.
Deutsche Bank, geçen yıl işten çıkardığı 3 bin 500 çalışanın ardından, 20 Mart’ta bu yıl da 2 bin kişiyi daha işten çıkaracağını açıkladı.
ARAŞTIRMALAR İSTİHDAMDA AZALMAYA İŞARET EDİYOR
Köln Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü, yaptığı araştırmada Alman şirketlerinin sadece yüzde 17’sinin bu yıl yeni personel almayı planladığını, yüzde 38’inin ise istihdamı azaltmayı düşündüğünü bildirdi. Sanayi sektöründe istihdamı azaltmayı planlayan şirket oranı yüzde 44 olarak açıklandı.
Prognos Enstitüsü tarafından Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği için hazırlanan araştırmada, ülkede otomotiv sektöründe 2035’e kadar 140 bin kişilik iş kaybı yaşanacağı öngörüldü.
500 MİLYAR EURO’LUK EKONOMİK DESTEK FONU ONAYLANDI
Almanya Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi, ekonomiyi canlandırmak amacıyla 500 milyar Euro’luk harcama planını dün onayladı. Fon, altyapı, savunma ve iklim koruma yatırımlarını kapsıyor. Söz konusu destek programının, içinde bulunulan zayıf ekonomik ortamda piyasaya ne yönde etki edeceği takip edilecek.