Rusya devleti resmen Çin'i uyardı. Uyarının sebebi Çin'in yeni ürettiği J11B savaş uçağıdır. Rusya'ya göre Çin bu uçağı üretmekle iki devlet arasında mevcut olan anlaşmayı ihlal etmiştir. Çünkü J11B savaş uçağı, Rus Su-27SK savaş uçağından kopyalanmıştır. Rusya ile Çin arasında 1996 yılında yapılan anlaşmaya göre, Çinliler Şenyan'deki SAC fabrikasında 200 adet Su-27SK (Çinliler bunu J-11B uçağı adlandırıyor) savaş uçağını hazırlayacaktı.

Ancak 2004 yılının Kasım ayında J-11/Su-27SK uçağının izinli üretimi, 95 adet uçak üretildikten sonra durduruldu. Çinliler tek taraflı olarak anlaşmadan geri çekildiler ve resmi olarak da bunun sebebinin uçağın savaş özelliklerinin sınırlı olması olarak gösterdiler. 2007 yılında ise Çin J11B uçağının ilk örnek modelini gösterdiler. Uçak Su-21SMK'nın yüzde yüz kopyası idi.

Çinliler verdiği bilgilere göre, uçakların parçalarının yüzde 90'nı Çin'de üretilmekte, kendilerine özgü radar sistemi ve başka cihazlarla temin edilmektedir. Gerçekte ise Çin uçakları Rus uçaklarının yüzde yüz korsan kopyasıdır. 2007 yılında Çin, Rusya'nın en fazla silah sattığı ülkeler sıralamasında ikinci sırada yer almaktaydı. Çin'e gönderilen Rus üretimi askeri malzemelerin toplam değeri ise 1.366 milyar dolardı.

Bu, Çin ve Rusya'nın silah ticaretinde yaşadığı birinci ihtilaf değildir. Rus "Fazatron-NİİR" şirketinden savaş uçakları için bir kaç radar satın alan Çin, üzerinden bir müddet geçtikten sonra izinsiz olarak ürünün tam kopyasını üretmeye başladı. Benzeri haydutlukla Çinliler "Smerç" yaylım ateşi özelliğini taşıyan reaktif sistemi, deniz temelli "Fregat" RLS'ni (radyolakasyon sistemi) ve Kalaşnikof tüfeğini de üretmeye başladılar.

Şunun da belirtilmesi gerekiyor ki, "Rosoboroneksport"un (Rusiya Savunma İhracatı) siparişler listesinde aviasyon ürünleri mali değerine göre diğerlerinin toplamından daha fazla değere sahiptir. Su-27SK'nın ihraç olunan modeli, potensiyel siparişçilerin taleplerine uygun etkili silah sistemi olarak kendisini kanıtlamıştır. O, kendi türünde en iyilerden olan, Rusya savaş uçaklarının ihracat sıralamasında birinciliği elinde tutan Su-27 "Suhoy" savaş uçağının OKB'de üretilen sistemi temel alınarak hazırlanmıştır.

Su-27SK savaş uçağı, semada mükemmel hareket etmekte, düşmanın mevcut ve olması muhtemel olan teknolijisine karşı savaşmak için hazırlanmıştır. O, muhafızlık görevini yerine yetiriyor, korunan bölgede hava savunması oluşturuyor, taarruz uçaklarını uzun mesafeli uçuşlarda takip ediyor, 'vozduh-zemlya' (hava-kara) tipi raket-bomba silahı ile yönetilemeyen yerdeki hedefleri imha ediyor.

Uçak, yüksek aoredinamik kaliteyi elde etmeye ve yükselme gücünü artırmaya imkân veren  entegral çizgisi ile hazırlanmıştır. Bu ise ona ihtiyacı olan benzini normal uçaklarda asılı bir şekilde mevcut olan depoyu kullanmadan dâhili benzin deposu sayesinde artırma imkânı sağlamaktadır. Onun hazırlamasında ayrıca az çekide yüksek savunma özelliğinin taşımasına, büyük ölçüde askeri malzemenin taşınmasına, tamire müsait olmasına ve yüksek teknolojik özelliğe sahip olmasına dikkat edilmiştir. Bundan başka onun yapısı geleneksel alimunyum eritmesinin yanı sıra yüksek kaliteli çelik ve titandan oluşmaktadır.

Çinliler uzun bir süre bu uçağı resmi izinle topladılar, yani motoru ve diğer parçaları Rusya'dan alıyorlardı. Uzmanlar, Çinlilerin kendi motorlarını üretebilmek için on seneye ihtiyaçları olduğunu öne sürüyordu. Ancak onlar daha erken bir sürede üretime geçtiler. 1992 yılından itibaren Rusya Çin'e 76 adet Su-27SK sattı. 1996 yılında başlayarak uçaklar J-11 ismiyle, Rusya malzemeleri kullanılarak Şenyan'da üretiliyordu. 2000'li yılların ortalarına gelindiğinde ise Çinlilerin üretemedikleri başlıca alet, uçağın motoru idi. Ancak 2007 yılında gelindiğinde Çinliler 54 AL-31FN (AL-31F'in modifakosyonu) satın almak için yeni bir anlaşma imzaladılar. AL-31F'i de satın alabilmek için pazarlık yapmaktalar.

2004 yılının rakamlarına göre Çin'de 160 adet Rusya üretimi ve 100 adet de kendi üretimleri olan Su-27 uçağı bulunuyordu. Bununla beraber 2007 yılında Rosoboroneksport'un toplam satışının yüzde 50'sini yani 6,2 milyar dolarını savaş uçaklarının satışından elde etmekteydi. Ancak, şayet Çinliler Su-27'nin benzerinin seri bir şekilde üretimini başarabilseler, bunu yapmayı öğrenseler o zaman Rusya'yı silah pazarında iyice sıkıştıracaklar.

Çok büyük maddi kayıp söz konusudur. Konu milyarlarca dolar olmaktadır. Şayet durum böyleyse o zaman her türlü yol mubahtır. Hatta mesele partnerler ve mümkün müttefikler olsa bile. Çin'in bölgede öne geçmek için bilgilerin resmi yollarla ve kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaları yaptıklarının sadece bir bölümüdür. Rusya topraklarındaki ajanlık faaliyetleri için büyük ödenekler ayrılmaktadır.

Çin'in Rusya'da yürüttükleri en büyük ajanlık faaliyetlerden birisine Primorye süreci kapsamında inceleniyordu. Onlardan sonuncusu 2004 yılının Aralık ayında sona erdi. Primorye'nin askeri birliklerinin bulundukları yerlerde ve garnizonlarda Çin özel istihbarat servisinin gerçek ve gelişmiş ajanlık merkezinin bulunduğu ortaya çıkarıldı. Rusyalı subay ve uzman çavuşları Çinli sahipleri için gizli belgeler, silah malzemeleri ve başka askeri malzemeler elde ediyorlardı.

Pekinlileri her şey ilgilendiriyordu: Su-27'in gazborulu enerejiuzelli motoru, raketleri, elktroçizgileri ve diğer parçaları. Ayrıca araştırma şunu ortaya çıkardı ki, Podnebesiy'i tank tamir eden fabrikalar, tank ve uçak üreten fabrikalar ve onların Çin tarafından özelleştirilmesi de ilgilendiriyordu!

Çinliler bunları yaparken fazla riske bile girmiyorlardı: Subaylara sivil aracılarla yaklaşıyorlar, sivilleri ise kendi topraklarında hazırlamışlardı. Onların sızdırılması gibi tehlikeli işleri de Ruslar görmekteydi. Ancak şöyle bir soru ortaya çıkıyor. Neden Çinliler resmi olarak alabilecekleri şeyleri çalmak istesinler ki? Uzmanlara göre bunun birinci sebebi, Çinlilerin kendilerine satılan askeri malzemeden şüphe duymaları olduğunu söylüyor. Yani onlar Rusya'nın sattıklarının kendi savaş sanayisinde kullandıkları ile aynı olmadığını düşünüyorlar.

İkincisi ise, Çin özel servisi belgeleri çalarak bununla da resmi satın almadan daha az maliyete gerekeni elde etmiş oluyorlar. Kendi üretimlerini de hırsızlık üzerine kuruyorlar. Habarovsk'da gizli belgeler taşıyan bir Çinliyi trenden indirdiklerinde bir hesaplama yaptılar. Hesaplamaya göre çalınan belgeler, askeri malzemeyi resmi alış fiyatından yüzlerce defa daha ucuz maliyete üretim imkânı veriyordu.

Çin'in özel keşfiyat birimleri istisnasız olarak askeri teknolojiye ait olan her şeyi arıyorlar. Onlar hatta masanın üzerinde ne olduğuna bile bakmıyorlar. Yoksa Primorski'deki "Progress" isimli fabrikada gemi aleyhinde Moskit raketinin üretimi için gerekli olan belgeleri çalmak isterken yakalanan bir Çin'linin düştüğü durum başka nasıl izah edile bilir ki?

Durumun komik tarafı ise şudur ki, bu raketler Çin'e 956E gemi projesi ile beraber zaten satılıyor. 2001 yılının Mart ayında ise bir Çin vatandaşı atom silahına ait gizli belgelerle, sesli bir şekilde yakalandı. Bir sonuç çıkıyor ki, Rusya'da askeri istihbarat (NOAK'ın ikinci bölümü) ve MGB'nin bilim-teknik keşfiyatı faaliyet göstermektedir. Onların merakları her şeyi kapsamaktadır. Savaş ve askeri teknolojiye ait olan her şeyle ilgileniyorlar. Çinlilerin aktifliyi şaşırtıyor. Mümkün olan her şeyi ya seri bir şekilde kopyalamak ya da üzerinde araştırma yürüterek yeni bir şey üretmek için çalmak. Onların tehlikeli yaklaşımlarının doğru okunması gerekiyor. Buna Çin'in geride kalmışlığının mani olmaması gerekiyor.

Kaynak: Pravda.ru

Dünya Bülteni için Rusya aslından Türkçeye çeviren: İbrahim Ali