The New York Times'ın, Türkiye'de basın özgürlüğünü ele alan başyazısı, "her zaman hükümetin çizgisini izlemeyen gazetecileri susturmanın bir çok yolu vardır" diye başlıyordu. Değinmekle birlikte, bunun en basit yolu olan, eleştirel bir sesi kafasından vurmanın üzerinde durmuyordu.
 
Ancak başyazı, hayatı ve zamansız ölümü pazartesi akşamı İstanbul'da düzenlenen duygu dolu bir ödül töreniyle anılan Ermeni editör Hrant Dink'in öldürülmesi üzerine değildi. Söz konusu ödülü alanlardan biri olan Alper Görmüş, Aktüel gazetesinde üç yıl önce yayımladığı bir röportaj nedeniyle 1996 yılında hapse atıldığında, denenmiş ve sınanmış başka bir yöntemle susturulmuştu. Görmüş, 2007 yılında, üst düzey subayların bir askeri darbe hazırlığında aktif olarak yer aldıklarına dair inandırıcı deliller veren bir haber nedeniyle, yetkililerin bir sabah baskınıyla bilgisayarına el koyup dergiyi kapattıklarında da Nokta'nın başındaydı. Üzerinden iki yıl geçtikten sonra bu iddialar artık sıradan geliyor, ancak Nokta bu iddiaları ilk ortaya atmanın bedelini ödedi. Bir internet taramasının ardından bilebildiğim kadarıyla The New York Times Nokta'nın kapatılmasını konu etmemişti. Geçen cumartesi günkü başyazısındaki öfkesi, Doğan Medya Grubu'na, sahip olduğu medya dışı şirketlerden birinin faaliyetlerindeki usulsüzlükler nedeniyle kesilen milyarlarca dolarlık vergi cezasına yönelikti. Doğan Grubu'na bağlı gazeteler ve televizyon kanalları belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. Başyazı okurlara, Gazetecileri Koruma Komitesi'nden (Committee to Protect Journalists) Joel Simpson'un "yüklü ceza kesilmesi çoğu zaman etkili bir bastırma aracıdır" sözüne gönderme yaparak, Dördüncü Kuvvet'in önde gelen bir temsilcisinin ayağının özellikle pis bir numarayla kaydırıldığı izlenimini veriyordu. Ne var ki, basılmaya değer BÜTÜN haberleri basmakla övünen ünlü bir gazetenin, bu olayda, hikâyenin en ilginç kısmını dışarıda bıraktığı sonucuna varmamak güç olur.

İktidardaki Türk hükümetinin, tıpkı kendisinden önce gelenler gibi, medyayı kendi yanına çekmek için havuç ve sopa taktiği uyguladığı konusunda hiç şüphem yok. Ancak, seçimle gelen hükümet özgür ve canlı bir basına değer veriyor olsaydı bile (ki böyle olduğu günler de oluyor), basının kendisinin bu rolü oynamaya hazır olup olmadığı sorusu ortada duruyor. "Jurnalci" kelimesinin gazeteci anlamına gelmeyip, 19. yüzyılın sonlarında, II. Abdülhamit'in hükümdarlığı sırasında polis muhbirlerini tanımlamak için kullanılması tesadüf değildir. Yarı - doğrular ve yanlış bilgilendirmenin devlet lehine kullanılması, eski ama hiç modası geçmeyen bir kavramdır. Hrant Dink'in Türk devletine hakaretten mahkûm olmasına ve ardından öldürülmesine yol açan ortamı doğuran karalama kampanyasında bir Doğan Grubu gazetesi olan Hürriyet başı çekmişti.

Bundan 10 yıl önce, Türk ordusunu eleştiren bir yazımdan dolayı altı yıl hapse mahkûm olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımda beni savunan Gazetecileri Koruma Komitesi'ne şahsen müteşekkir olmuştum. Ne var ki bu tecrübeden çıkardığım sonuç, sonunda beni aklayan Türk yargı sisteminden ziyade, başka bir yazım nedeniyle, Milli Güvenlik Kurulu'nun ısrarı üzerine beni işten çıkaran (Doğan Grubu'na ait olmayan) Sabah gazetesinden korunmaya ihtiyacım olduğuydu. Devlete eklemlenmiş olanların Türk gazetecilerinden ziyade, malî çıkarları nedeniyle editoryal bağımsızlıktan yoksun olan ve iş ahlakındaki zaafları nedeniyle hükümet baskılarına açık olan gazete sahipleri olduğunun böylece farkına vardım.

Türk hükümetinin, vergi otoritelerini siyasî kavgaya alet etmesinin yanlış olduğu konusunda The Times'a katılıyorum. Ve Doğan Medya Grubu'nda görev yapan, meslek ilkelerine sadık olup tek dertleri, işlerini düzgün şekilde yapabilmek için yeterli yer bulabilmek olan bazı dört dörtlük meslektaşlar için kaygılıyım. Ne var ki Türk demokrasisine zarar veren ve ifade özgürlüğünden ziyade dar çıkarlarıyla ilgilenen tarzda gazeteciliğe öncülük eden bir basın grubuna karşı duyulan yaygın hoşnutsuzluğu ben de paylaşıyorum. Sahtekârlıktan dolayı dava açamayınca Al Capone'u vergi kaçırma suçlamasıyla mahkemeye veren Amerikan federal savcısını neden kimsenin kınamadığı aklımın köşesinden geçiyor.

Kaynak: Today's Zaman