Dünyanın kültüründen ve medeniyetinden yaşam kalitesine, siyasete ve davranış biçimlerine kadar herşeyi değişti ve değişmeye de devam ediyor. Fakat insanlığın ve dolayısıyla hükümetlerin savaş ve barış kavramları
gibi bazı değişmeyen öğeler de var. Gerçek şu ki, savaş nedeni olan çıkarlar değişse de, tüm bunların ucundaki aptallık ve farkına varmamışlık sorunu hiç değişmiyor.

Eski Malezya cumhurbaşkanı Mahatir Muhammed'in de söylediği gibi, "Savaş, mağarada yaşayan insanların sorunlarını çözmek için buşvurduğu ilkel bir yöntemdir". Bu durum yüzyıllar sonra ilginç bir biçimde şu hale gelmiş görünüyor: "Savaş, insanların kendi sorunlarını çözmek için başvurduğu bir barış yöntemidir!"

21. yüzyıl savaşları, sonradan 'nefret ideolojisi savunucuları' diye anılacak bir grup Müslüman teröristin 11 Eylül'de ABD'de saldırdıkları gün başladı. Artık ideoloji savaşı herkesi hedef alıyor. Bir tarafta demokrasi ve kalıcı barış vaadiyle ABD ve Batı, diğer tarafta emperyalizm düşmanı olan ve kendi İslami anlayışlarını dayatmaya çalışan totaliter rejimlerle terörist gruplar...

İdeoloji savaşını kültürel bir sorun olarak yorumlayabiliriz. Terörist gruplar, Hamas ve Taliban örneğindeki gibi sadece silahlı kişiler veya bir çatı altında toplanmış çeteler değil. Bunlar bir yaşam tarzının, inancın ve siyasi tarafın savunucuları. Hal böyle olunca, İsrail'in Hamas'ı kökünden kazımakta veya Amerika'nın Taliban'a aynısını yapmakta başarılı olması, aslında çoluk çocuk demeden bir nesli, ümmeti ve kültürü yok etmek demek. Bu imkânsız olduğuna göre, İsrail ve ABD'nin başarı elde etme olasılığından bahsetmek abes.

Fakat durumun ilginç ve üzücü yanı, İsrail ve ABD'nin bu savaşı 'Ortadoğu'da barış sağlanana dek' devam ettirme iradesi. Bu irade şu anlama geliyor: "Bizim savaşımızın amacı barışmak değil, bizim istediğimiz kültürün oluşması." Ne kadar karmaşık ve acı verici değil mi? Karşı tarafı yok etmek için savaşılıyorsa, barışı kiminle yapacaksınız? Savaşa karşıt olan barış kavramı nasıl bir savaşın hedefi olabilir ki? Bu durum insanlığın 21. asırda vardığı çıkmazı gösteriyor.

Acaba insanlık ne zaman savaşmadan barışmayı öğrenecek? Savaş ve iktidar sarhoşları ne zaman barışı savaş içinde aramaktan vazgeçecek? (Afganistan gazetesi Peyame Mücahid, 19 Kasım 2009)

Kaynak: Radikal