İran, Irak ve Kafkasya'da ihtilaflarla kuşatılan Türkiye, bütün komşularıyla iyi ilişkilerini muhafaza etmeye çalışırken barış görüşmelerine de aracılık yapıyor
Türkiye'nin şu an en son ihtiyaç duyduğu şey, ABD veya İsrail'in İran'a bir askeri operasyon düzenlemesi. Böyle bir saldırı büyük komşusunun rejimini devirebilir, Orta Asya'dan Hindistan'a ve Mısır'a uzanan geniş bir bölgenin istikrarını tehdit edebilir. Ankara, İran sınırına uzak olmayan bir bölgede Rusya'yla ABD'nin Gürcistan üzerine çekişmesini de endişeyle izliyor. Bu kriz Ankara'nın Soğuk Savaş'taki rolünü canlandırma müjdesi taşıyabilir. Ancak Rusya ve Kafkaslar'da Moskova'yı destekleyen ülkelerle olan eski siyasi ve askeri gerginlik rüzgârını beraberinde taşıyan yeni çekişmenin işaretlerini de taşıyor.
Türkiye Irak işgaliyle olan acı deneyimi sonrası, bu iki gelişmeyi beklemiyordu. Bu iki endişe verici gelişme geçen hafta bir hareketlenmeye yol açtı. Zira İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ı ağırlayan İstanbul, bu adımının İran'a ve özellikle de Ahmedinecad'a düşman olan ABD veya İsrail'in hoşuna gitmeyeceğini biliyordu. ABD ve İsrail Ankara'nın İran doğalgazını Türkiye ve Avrupa'ya taşımak için yeni bir hat inşa etme girişimlerine de karşı. Fakat Türk siyasetçiler bu dosyadaki rollerinden feragat etmeye hazır değil. ABD ve İsrail bu adımları, Washington'ın İran üzerinde genişletmeye çalıştığı
ambargonun sarsılması olarak görüyor.
Rusya-Gürcistan cephesindeyse, Türkiye'nin eski Sovyet cumhuriyetlerindeki çoğu dostunu kapsayan bir Kafkasya Platformu kurulması konusunda gündeme getirdiği girişim, ülkenin geleceği için bir güven etkeni temsil edebilir. Türkiye yıllardır herkesle iyi ilişkileri muhafaza etmeye çalışıyor. Suriye-İsrail görüşmelerine ev sahipliği yaparken, BM'yle İran arasında da nükleer sorunun sona erdirilmesi için aracılık rolü oynamaya hazırlanıyor. Ayrıca ABD'ye yönelmeye başlayan bazı Balkan ülkelerine yönelik Rus endişelerini ortadan kaldırmaya çalışıyor.
Ankara'nın Amerikan çekilmesinin yaratacağı boşluğu doldurmaya hazır olduğunu açıklaması ve Irak'ın bütünlüğünün korunmasındaki etkin rolü, şu ana kadar kendisini kuşatan ülkelerin istikrarını korumak için devam eden girişimleri kanalıyla, 'yaratıcı kaosu' yeniden düzenlemekte Türkiye'yi başarılı bir ülke kıldı. Böylelikle Türkiye yakın ve uzak bütün ülkeler için istikrar unsuru oldu.
Kaynak: Radikal