Tunus’taki halk ayaklanmasının ardından yeniden şekillenen siyaset sahnesinde en önemli aktörlerden birisi Ennahda.

Ennahda hareketinin lideri Raşid Gannuşi’nin geçtiğimiz hafta gerçekleşen Paris ziyareti ise dikkatle izlenmesi gereken değişiklikleri gözler önüne serdi.

Gannuşi, Körfez Savaşı döneminde İslami hareketlere Saddam Hüseyin’in desteklenmesi çağrısında bulunarak, hem batıdan hem de ABD yanlısı Arap ülkelerinden tepki çekmiş ve pek çok İslami harekete yönelik finansal desteğin musluğu kesilmişti.

Tunus yönetiminin baskısıyla Gannuşi Fransa topraklarına üç kez yaptığı gizli ziyaretler dışında adım atamadı.

25 yıl aradan sonra geldiği Fransa’da verdiği mesajlar ise ilginç bir tablonun parçalarını tamamlar nitelikteydi.

Yasemin Devrimi nedeniyle gittiğim Tunus’ta Gannuşi adı adeta bir efsane gibiydi.

Ancak Paris’te izlediğim ve özel sorularımı yönelttiğim Gannuşi, farklı bir portre çizdi.

Gannuşi ve Ennahda’yı yorumlayan iki kritik politik ve bürokratik figür de bu yargımı pekiştirdi.

 Gannuşi, STAR’ın sorularını yanıtlarken, Fransa’ya toz kondurmadı, burka yasağı ve Fransa’daki İslam tartışmalarını eleştirmedi, aksine ‘doğru adımlar’ olarak tanımladı.

Gannuşi’nin Paris’ten verdiği mesajları yorumlayan ve Tunus’tan telefonla STAR’ın sorularını yanıtlayan Tunus İnsan Hakları Ligi Başkanı Mokhtar Trifi, Ennahda hareketinin Fransa tarafından muhatap alınan tek İslami akım olduğuna dikkat çekti.

Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin “İslami akımlarla diyalog içinde olacakları” şeklindeki açıklamasına atıfta bulunan Mokhtar Trifi, Ennahda’nın daha ılımlı bir çizgiye geldiği yorumunu yaptı ve bunun Fransa-Tunus ilişkileri açısından önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

STAR’ın da yerinde takip ettiği Tunus başkaldırısı sırasında Ennahda hareketi lideri Gannuşi’nin Londra’dan dönüşü, coşkulu törenlerle kutlanmıştı.

24 Temmuz 2011 tarihinde yapılacak olan seçimlerde, Ennahda hareketinin çoğunluk elde etmese de parlamentoda temsil edileceğini söyleyen Trifi, Tunus kanunlarına göre kimsenin çoğunluğu elde etmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.

Bir dönemin yasaklı siyasetçisi Raşid Gannuşi,  belli ki Paris’e batıyla barışmaya gelmişti.

“Bizden korkmayın artık değiştik” mesajını da  burka yasağını bile eleştirme cesareti göstermeyerek vermişti.

Gannuşi’nin Paris temsilcisi Hussein Jiziri ise burka yasağı konusunda Gannuşi’nin yanıtının resmi pozisyonları olup olmadığı şeklindeki sorumuza, “Fransa Gannuşi’nin konusu değil, bu soruyu neden ona sordunuz?” yanıtını verdi ve bulundukları ülkedeki yasalara saygı duyduklarını söyledi.

 

Kaynak: Star