Bağdat'ta egemenliğini vatanın bütün topraklarına yayan ve bölgesel güvenlik sorumluluklarını yerine getiren özgür ulusal bir hükümet kurulana kadar Ankara'nın ve bölge halklarının rol oynama hakkı vardır. Türkiye boşluğu dolduracak ve hali hazırdaki siyasi saçmalığı düzeltecek bölgesel güvenlik rolü oynamalıdır."

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Britanya'ya yaptığı son ziyaretine eşlik edenlerden birisine göre Kuzey Irak'a yönelik Türk askeri operasyonu, şayet gerçekleşirse kuzey bölgesinin Türk kara kuvvetlerince işgal edilmesi şeklinde olmayacak.

Yani Türk güçleri Peşmerge Kürt milislerinin nüfuzunu yaydığı, korku, kaos, etnik temizleme ve suikastların kol gezdiği Kerkük kenti çevrelerine, Musul'a ve bu iki kenti çevreleyen kazalara ulaşmayacak. Dünya bir ordunun kenti kuşatma altına alışı, halkın sevinçli bir şekilde Irak ve Türk bayraklarını yükseltmek ve doksan yıl boyunca güvenliklerini tehdit etmemiş, saygı duymuş Türk ordusuna minnetkarlıklarını ifade etmek suretiyle yollara ve evlerin çatılarına çıkış sahnelerini görmeyecek.

TEZKERE KARARI GÜÇ DENGESİ GETİRDİ

Türk parlamentosunun Kuzey Irak'a askeri müdahale kararı tek başına bölgede kaybolmuş güvenlik gücünü bir ölçüde tekrar getirdi ve Kürt liderlerine sopa göstermiş oldu.

Bu liderler bölgenin başkenti olan Ankara'ya karşı geri adım atmaya, en büyük devleti tehdit ettikleri dünün kelimelerini yalamaya başladılar.
Asıl güçlerini doğal konumuna çektiler.

TÜRKİYE'NİN ROLÜNÜN YARARLARI

Bir diğer adım da Türkiye'nin bölge halklarının ihtiyaç duyduğu bölgesel sorumlulukları yerine getirmesi ve kendi şartları listesine Peşmerge milislerinin şehirlerden çekilmesini de eklemesi. İnsanlar Türkiye'nin bu rolünün yararlarını ve komşuluk ilişkilerine hükmeden kavramların gelişmesini hissediyor. Bu durum Türkiye gibi bölgesel büyük bir güce ihtiyaç duyulur duyulmaz bölgenin kaostan korunması için uyarıda bulunma hakkı vermektedir.

OSMANLI IRAK'I İKİ DEFA KAOSTAN KURTARDI

Burada geçmişe dönmek ve Osmanlıların Irak'ı ve dolayısıyla bölgeyi iki defa kaostan ve kandan kurtardığını hatırlatmak uygun düşer. Osmanlı, bir Sultan I. Selim döneminde ve diğeri Kanuni Sultan döneminde olmak üzere Irak'ı İran işgalinin getirdiği kan ve kaostan kurtarmıştı. Bunun üzerine siyasi ortaklık kapıları açılmış, ortaklığın ortadan kaldırılmasıyla bitirilecek bölgenin kimliği ve güvenliği korunmuştu.

ANKARA GÜVENLİK ROLÜNÜ OYNAMALI

Bağdat'ta egemenliğini vatanın bütün topraklarına yayan ve bölgesel güvenlik sorumluluklarını yerine getiren özgür ulusal bir hükümet kurulana kadar Ankara'nın ve bölge halklarının rol oynama hakkı vardır.

 Türkiye boşluğu dolduracak ve hali hazırdaki siyasi saçmalığı düzeltecek bölgesel güvenlik rolü oynamalıdır. Ankara, Irak'ın işgalinin net şekilde ortaya koyduğu ve herkese isabet edecek kıvılcımlarının uçuştuğu bölgesel güvenlik stratejisi içinde büyük çatlakları engelleyebilir.

 

 

Mısır'da yayınlanan El Mısriyyun gazetesi, 29 Ekim 2007, Arapçadan çeviri: Halil Çelik

 

Kaynak: Vakit