Kürt Bölgesel Yönetimi Bağdat'la kopukluk ve kendi cephaneliğini yapılandırma yolunda. Bulgaristan'la silahlanma anlaşmalarından sonra, bölgesel yöneti-min kendilerine sempati besleyen Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'le özel ilişkilerini kullanarak Fransa'dan silah alma çabasına dair haberler geliyor.
Le Monde 12 Eylül'de, Irak'ta rehin alınan gazeteci George Malbrunot'un kaleminden 'Kürdistan'da Fransız silahları isteniyor' başlıklı bir makale yayımladı. Malbrunot şöyle diyor: "Kürtlerle Araplar arasındaki çatışmalar artarken, Kürt yetkililer peşmergeyle işbirliği başlatması için Paris'le yakınlaşmak istiyor." Yazar Kürtlerin Fransa'dan askeri mühimmat ve adamlarının Fransa'da eğitilmesini istediği gerçeğini su yüzüne çıkarıyor. Le Figaro gazetesiyse, bir diplomatın "Kürtlerin taleplerinden haberdarız ve bu talepleri merkezi Irak hükümeti kanalıyla dile getirmelerini tavsiye ediyoruz" dediğini yazdı.
Paris'le Kürtler arasındaki işbirliği istihbarat alışverişini geçmez. Fransa 2007'de Erbil'de bir temsilcilik açtı. Fransız şirketleri Kuzey Irak'taki yerel ekonomik sıçramaya katılıyor. Fakat petrol gibi silahlanma konusunda da Paris'in tutumu açık; Fransa Bağdat'taki merkezi hükümeti öfkelendirmek istemiyor.
Başbakan Nuri el Maliki'nin Kürtlerin bağımsızlık emellerine karşı çıktığı ve merkezi hükümetten bağımsız olarak yaptıkları petrol arama anlaşmalarının durdurulması için çabaladığı biliniyor. Maliki'nin, Kürtlerin Bağdat dışında yapacağı silah anlaşmalarına da karşı çıkması doğal. Kürtler petrol geliri sayesinde ABD'nin çekilmesi öncesinde konumlarını güçlendirmeye çalışıyor.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin yeni Fransız elçisini diplomasi geleneğine aykırı biçimde Bağdat'ta değil de Erbil'de kabul etmesi hükümetteki bazı çevreleri rahatsız etti. Iraklılar Fransa'nın Bağdat'ı aşan bu yasadışı anlaşmalardan ne gibi bir çıkarı olabileceğini sorguluyor.
Fransa bu anlaşmaları Bağdat'ı silah ve petrol anlaşmalarını Fransız şirketlerine vermeye zorlamak için mi kullanacak? Acaba Kürtlerin ayrılmayı derinleştirecek bu tür davranışlardan çıkarı ne? Kürtler silahları hangi düşmana karşı kullanacak? Kürtlerin çıkarı Irak'ın parçalanmasında değil, bütünlüğünde ve gücünde. (Irak gazetesi Zaman, 20 Eylül 2009)
Kaynak: Radikal