Irak parlamentosu geçen hafta 29 bakana güvenoyu verdi ve geriye bazı yeni bakanların vekâleten idare edecekleri 11 bakanlık pozisyonu boş kaldı. Bunlardan en belirginleri, İçişleri, Savunma ve Ulusal Güvenlik bakanlıkları. Yeni hükümet, Irak siyasi haritasında etkili blokların çoğunu içeren bir ulusal birlik hükümeti. Fakat dini, laik veya milliyetçi Kürt partiler, bazı azınlıkların ve bağımsızların gölgesinde kalırken, bu hükümetin sürmesi ve kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi mümkün mü? İdeolojilerin yıkıldığı ve dini demokratik partilerin ortaya çıktığı bir dönemde, aşırılıkçı dini partilerle bir arada yaşamak olası mı?

Muhalif güçlerin çoğunluğunu kapsayan uzlaşmacı bir koalisyon kurmasından dolayı, bünyesinde zayıflık etkenleri taşıyan Nuri El Maliki hükümeti, mezhepçiliğin ve ayrılıkçı etnisitenin esiri oldu. Kürtlerin Hüseyin Şehristani’nin Petrol Bakanlığı’na aday gösterilmesine itirazı bunun kanıtıydı. Bu durumda Maliki, Şehristani’ye enerji işlerinden sorumlu başbakan yardımcılığı görevini verdi.

Yeni hükümet konusundaki anlaşmazlığın başlangıcı, Maliki’nin Savunma Bakanlığı’na Allavi’nin El Irakiye listesinin aday göstermesine itirazı oldu. Tartışma, hâlâ İçişleri ve Milli Güvenlik bakanlıkları etrafında sürüyor ve önerilen isimlerin kabulünde son söz başbakanın. Bütün siyasi partilerin yeni koalisyona girmesi, muhalefetin rolünü iptal ediyor. Çünkü Irak parlamentosundaki partilerin çoğu, mezhepçi ve etnik paylaşıma katılıyor.

Yeniden imar projelerinin nasıl hayata geçirileceği konusunda bir vizyon birlikteliği olmazsa yeni hükümet, kalkınma, imar ve ıslah sorunlarını nasıl çözecek? Maliki, “Görevlerimiz çok. Ancak her bakandan bakanlıklarını derhal teslim almalarını ve her ayrıntı üzerinde durmalarını istiyoruz, ki önceki bakanın geldiği dönemden çalışmaya başlasın” dedi.

Kültür kulüpleri kapatılıyor
Bu sözler teorik açıdan doğru. Pratik açıdansa her bakan, Irak halkının genel çıkarından önce kendi partisinin siyasi gündemini uygulayacak. Bunun kanıtı, yeni Irak hükümetinin gece mekânlarını, alkol satan bayileri, Iraklı kültür ve sendika cemiyetlerine ait kültür kulüplerini kapatması. Bu durum, liberal çevrelerin tepkisini çekti. Bunu müzik ve tiyatro eğitimlerinin dondurulması izledi. Bunu yapanların, başbakanın liderliğini yaptığı Dava Partisi olmasıysa tuhaf bir ironi.

Buradaki soru şu: Irak’ta şeriatın uygulanmasına zemin mi hazırlanıyor? Irak, İran tarzı bir din devleti mi olacak? Maliki’nin liberal ve laik partilerin aleyhine, kendisiyle koalisyon içindeki dini akımları hoşnut etmeye çalıştığı açık. Bu da yeni koalisyon içinde anlaşmazlıkları patlatabilir. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi İttihat, 26 Aralık 2010)


Kaynak: Radikal