Son İsrail saldırısından ders alan Hamas ciddi bir değişim yaşıyor. Örgüt şu an için füzeleri durdurup kültürel faaliyetlere odaklanma kararı aldı
İsrail'in Gazze'ye açtığı savaşın üzerinden 7 ay geçmişken Hamas füze atmayı durdurdu ve çabalarını kültürel girişimler ve genel ilişkiler kanalıyla yerel ve dış destek kazanmaya yoğunlaştırdı. Amerikan gazeteleri de bu dikkat çekici değişimi gözlemledi. Örneğin New York Times Hamas liderlerinin bir direniş kültürü inşa etmeyi amaçladığını yazdı. Gazze'de son aylarda tiyatro ve film gösterimleri yapılmış, sanat fuarı düzenlenmiş, şiir kitapları çıkarılmış ve bir televizyon dizisi çektirilmiş.
Hamas liderlerinden Ayman Taha silahlı direnişin hâlâ önemli ve meşru olduğunu, ancak bugünkü sürecin direniş kültürüne yoğunlaşmayı ve İsrail'e füze fırlatmayı durdurmayı gerektirdiğini ifade ediyor. Savaşçıların ve halkın bir rahatlama dönemine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Taha, Hamas'ın askeri kanadının kendisini savaştan aldığı derslerle yeniden şekillendirdiğine işaret ediyor. Askeri kanat, halk baskısı da dahil olmak üzere bir dizi nedenden ötürü füze fırlat-mayı askıya aldı. Zira insanlar etkisi olmadığı kanıtla-nan bu füzelerinin faydasını sorguluyor.
Fakat Hamas ne zamana kadar füze atmayacak veya daha uzun menzilli füzeler elde edecek mi? Cevap açık değil, ancak şu anki değişim ortada. İsrail beldelerine haziranda sadece iki füze fırlatıldı. Bu, söz konusu beldelerin Filis-tin füzeleriyle hedef alınmasının başla- masından beri görülen en düşük oran.
Son saldırı Hamas'a yaradı
Batı basını, Hamas'ın şu anki üslubuna bakıp son savaşın İsrail'in zaferiyle ve taktiksel anlamda Hamas'ın yenilgisiyle son bulduğu ve Hamas'ın kamuoyu nezdinde somut bir ilerleme kaydettiği sonucunu çıkarıyor. İsrail'in Gazze'de işlediği suçlara ve savunmasız bir halka karşı aşırı güç kullanmasına yönelik uluslararası kınama Gazze hükümeti lehinde meyve veriyor.
Bu hükümet entelektüelleri ve sanatçıları Gazze'yi ziyaret etmeye ve görüntülerini kaydetmeye çağırıyor, ancak Gazze'deki Filistin halkının sıkıntısı büyük. İsrail ablukası ekonomik faaliyeti sınırlıyor ve günde en fazla 100 TIR'ın bölgeye girişini onaylayan İsrail gıda ve ilaç desteği için serbest girişe izin vermezken, yardımların bir bölümü çöl ve tüneller kanalıyla kaçakçılık yoluyla geliyor. Gazzeliler kültüre kucak açmanın ve füzeleri kaldırmanın şu an için yararlı olacağını düşünüyor. (Katar gazetesi Vatan, 25 Temmuz 2009)
Kaynak: Radikal