TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 7 büyük sivil toplum kuruluşu adına yaptığı uzlaşma çağrısını "Herkes bir adım geri atsın" diye özetledi. "Geri adım"dan neyi amaçladığı sorulunca da "ortak akılla hareket" etmeyi kastettiğini söyledi.

Toplumun önemli bir kesimini temsil eden sivil toplum örgütlerinin bu önerisi bir iyi niyet girişimi ve katılımcı demokrasi örneği olarak ilgi uyandırdı. Ancak, ok yaydan çıktıktan sonraya denk geldiği için sonuç alması biraz zor görünüyor.

Hisarcıklıoğlu'nun "geri adım" önerisi, AKP'nin kapatılma davası, AKP yönetiminin referandumu da göze alarak bir anayasa değişikliği ile davayı boşa çıkarma hazırlığı, CHP'nin türbanı serbest bırakmayı amaçlayan anayasa değişikliklerinin iptal başvurusu gibi gerginlik kaynağı olarak görülen gelişmeler.

Hisarcıklıoğlu, bu konularda somut bir uzlaşma önerisi getirmiyor. 7 sivil toplum örgütü adına okuduğu yazılı açıklamada, siyasi partilerin kapatılmasına ve kişilerin yasaklanmasına karşı ifadeler var.
O halde, AKP'yi kapatma davasından kurtaracak, 5 yıl siyasetten yasaklama talebini sonuçsuz kılacak bir "uzlaşma"yı sağlamak için "birer adım geri" önerisinde bulunuyor.

AKP'nin geri adımı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu çağrıyı anlamadığını birkaç kez söyledi: Niye geri adım atacağız? Nasıl atacağız? Konu nedir? Siyasetçi geri adım atar mı?
Başbakan Erdoğan nasıl adım atacak?
Türban konusundaki düşüncesinden vazgeçtiğini mi söyleyecek? "Biz laiklik anlayışımızı değiştiriyoruz" mu diyecek? CHP'ye, "Türbanı serbest bırakmak için yaptığımız anayasa değişikliğini iptal eden bir anayasa değişikliği yapalım, siz de kapatma davasını engelleyecek bir değişikliğe destek verin" mi diyecek? "Biz laikliği yanlış anlamışız, aynen Anayasa Mahkemesi'nin 1989 kararındaki gibi anlıyoruz" diye açıklama mı yapacak?
Bulunduğu çizgiden nasıl geri adım atacak?

CHP'nin geri adımı
Deniz Baykal ve CHP nasıl geri adım atacak?
"Madem siz geri adım atıyorsunuz, biz de biraz atalım" diyerek, "AKP'nin kapatılması davasını düşürecek bir anayasa değişikliğine destek verelim" mi diyecek? "Biz laikliği yanlış yorumlamışız; türban bir siyasi simge değildir, üniversitede her yerde de serbest olması laikliğe aykırı değildir" diye açıklama mı yapacak? "Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili 1989 kararı ve parti kapatma kararları dayanaksızdır" mı diyecek?
CHP nereye geri adım atacak?

DTP'nin geri adımı
Hakkında kapatılma davası olan bir diğer parti de DTP...
DTP nasıl geri adım atacak?
"Biz yanlış yapmışız" diyerek, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran halka Türk milleti denir. Ne mutlu Türküm diyene! Tek devlet, tek millet, tek bayrak" mı diyecek?

Kurucu ilkelerle çatışma
Türkiye'de yıllardır sürdürülen siyasi mücadele, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkeleriyle, kuruluş felsefesiyle çatışma halindedir.
Çatışma alanlarından biri laiklik, diğeri ulusal bütünlük ilkesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine, bu iki temel ilkeye kuruluşundan beri muhalefet edildiği bir gerçek...

Çatışma bu denli eski ve derindir...
Büyük uzlaşma, Türkiye Cumhuriyeti'nin, kurucu ilkeleri olan "demokratik, laik, üniter" nitelikleri üzerinde olmalıydı. Bu ilkeleri kemirmek pahasına siyaset yapılmamalıydı.

Kaynak: Milliyet