ABD, nihayet Türkiye'nin PKK'ya karşı savaşını desteklemeyle ilgili kararsız tavrını terk etti gibi görünüyor ve Ankara artan bir şekilde bu ABD'nin bu tavrını besliyor. Genelkurmay ikinci başkanı Orgeneral Ergin Saygun, 27 Ocak Pazar günü PKK'ya karşı ABD ve Türk çabalarını daha yakından koordine etmekle ilgili ABD yetkilileriyle müzakereler için Washington'a geldi. ABD askeri yetkililerle görüşmenin yanı sıra Saygun ve ABD savunma bakanı uluslar arası güvenlik yardımcısı Mary Beth Long 28—29 Ocak'ta, 2007'de Ankara'da yapılan görüşmelerin ardından, önemli ABD ve Türk memur ve subaylar tarafından iki ülkenin askeri ve savunma ilişkilerini gözden geçirmek için kullanılan bir toplantı olan ABD-Üst Düzey Savunma Grubu'nun yıllık buluşmasına eş başkanlık yaptılar.
 
Üst Düzey Savunma Grubu'nun alt komiteleri, savunma endüstrisinde, bölgesel sorunlarla ilgili ortak kaygıda ve diğer askeri sorunlardaki ABD—Türk işbirliğini tartıştılar. ABD öncülüğündeki 2003 Irak işgalinin ardından Ankara ve Washington arasındaki ilişkilerde ifadelerin bir kaybı olarak 2007 öncesinde Ankara'nın görüşmelere katılımı askıya alındı. 
 
Saygun aynı zamanda PKK ile ilgili ABD-Türk istihbaratını konuşmak için ABD Kuvvet Komutanları Birliği'nin başkan yardımcısı ile görüştü. Aynı zamanda ABD savunma başkan yardımcısı Eric Edelman ve Avrupa'daki Amerikan güçleri komutanı ve Avrupa'daki NATO Müttefik güçlerinin başkomutanı General John Craddock ile fikir alış verişinde bulundu. Saygun, farklı ABD askeri üslerini ziyaret ettikten sonra 7 Şubat'ta Türkiye ye dönecek (Türkiye, Ocak 28).
 
Saygun'un ziyareti; Ankara'nın, eğer Washington, orada konuşlanmış PKK gerillalarına karşı Türk çabalarını daha güçlü bir şekilde desteklemezse Kuzey Irak'a kapsamlı bir kara operasyonu gerçekleştirmekle tehdit etmeye başladığı bir sene öncesine göre yaşanan büyük değişikliği örnekliyor.
 
Saygun'un Washington hatıraları karışık olmalıdır. Bir Türk askeri delegasyonunun bir üyesi olarak 19 Kasım 2006'da Eski Yönetim Ofisi Binası'nda ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı J.D. Crouch ile bir görüşme yapması planlandı. Türk gazetesi Milliyet'e göre Gizli Servis yetkilileri Saygun'a görüşme odasına girmeden önce üniformasının ceketini çıkarmalarını söylediklerinde geri dönüp orayı terk eti (Milliyet, Kasım 19, 2006). Sonra Ankara'daki Türk diplomatlar ABD'li yetkililerin Saygun'dan olaydan dolayı özür dilediklerini ve meselenin kapandığını açıkladılar; yapılan habere göre ABD'nin Ankara büyükelçisi Ross Wilson'un gazetecilere "Saygun'un ziyaretçiler Beyaz Saray'a girdiklerinde Gizli Servis'in uyguladığı genel prosedürü reddettiğini düşünüyorum. Olaydan dolayı üzgünüm" diyerek yaptığı gaf ile ilgili açıklama yapması istendi (New Anatolian, Kasım 22,2006).
 
Pek çok askeri yetkiliye benzer şekilde Türkiye'nin açık konuşan ikinci üst düzey askeri yetkilisi Saygun'u Ankara şüphesiz önemli bir nedenden dolayı gönderdi. ABD'ye gelmeden dört gün önce Saygun, büyükelçi Ross Wilson ve başbakan Recep Tayip Erdoğan arasında yapılan bir görüşmede hazır bulundu. Wilson'un isteği üzerine gerçekleşen görüşme PKK ile mücadelede işbirliğini görüşmek içindi. (Anadolu Ajansı, Ocak 23).


Saygun, Türkiye'nin Irak'la ilgili olan adamı olarak ortaya çıkıyor görünüyor. 16 Ocak'ta, onlara Türkiye'nin PKK tesislerine karşı son günlerde gerçekleştirdiği hava saldırıları ile ilgili istihbarat bilgisi aktardığı Iraklı meslektaşı Korgeneral Nasier Abadi ve ABD'li General David Petraeus ile görüştüğü Bağdat'a ilan edilmemiş bir ziyaret gerçekleştirdi (Milliyet Ocak 16).
 
Geçen ay Türk Genelkurmay Ordu Tarihi Arşivleri ve Stratejik Çalışmalar Enstitüsü tarafından organize edilen "PKK/Kongre-Gel'e yapılan ekonomik ve ideolojik desteği engelleme" adlı sempozyumda bir konuşma sırasında bir dizi Avrupa ülkesini özellikle de İngiltere ve Fransa'yı sert bir dille eleştirirken Saygun'un Washington'daki tanıdıkları için bu şüphesiz soğuk duş etkisi yaptı. Saygun, PKK'nın Roj TV kanalı Danimarka'dan Türkiye'ye yayın yapmaya devam ederken farklı adlar altında pek çok AB ülkesinde ofislere sahip olduğunu ekleyerek "Fransız ve İngiliz parlamentolarında olduğu gibi Avrupa parlamentolarında propagandalar yürüttüğünü" söyledi. 
 
Saygun dinleyicilerine, "AB tarafından PKK'ya karşı son dönemde atılan önemli adımlara şahitlik ediyoruz, bu iyi bir şey. Bununla birlikte kanun dışı örgüt hala Avrupa parlamentolarında; Fransa parlamentosunda, İngiltere parlamentosunda konferanslara sponsor olabiliyor… Bazı ülkelerin neden hala terörist grubun üyelerini 'PKK gerillaları', 'silahlı savaşçılar' ve 'Ankara muhalifleri' olarak adlandırdıklarını anlayamıyoruz" dedi. 
 
General, Türkiye'nin insan hakları politikalarıyla ilgili Avrupalıların eleştirilerine doğrudan değindi: "Terörizme karşı savaşında Türkiye tarafından atılan adımlar Avrupalı ülkeler tarafından insan hakları nedeniyle eleştiriliyor fakat bu ülkeler gerekli olduğunda terörist örgütlere karşı daha sıkı önlemler aldıklarını unutuyorlar. Avrupalı ülkeler, kendilerine karşı gerçekleştirilen terörist saldırılarını durdurmak için aldıkları sert önlemlerle yüzleşmede sessiz kalmalarına rağmen açık bir şekilde terörist bir örgütü destekleyen politik bir partinin kapatılması için açılan davayı eleştiriyorlar" (Anadolu Ajansı, Aralık 12, 2007).
 
Saygun'un Washington ziyareti, Ankara'daki yeni bir diksiyonu gösteriyor. Türkiye'nin PKK kaygıları ile ilgili Washington'un yaklaşık beş yıllık kararsızlığını bekledikten sonra Erdoğan hükümeti, AB—Türk işbirliğinin eski diplomasi sisine geri dönmesine izin vermemeye azmetmiş durumdadır.