Bağdat’la Washington arasında imzalanan Amerikan güçlerinin statüsü anlaşması (SOFA) doğrultusunda, ABD askerlerin bu ayın sonundan itibaren hiçbir savaşçı görev üstlenmeyecek ve Irak güçlerini eğitecek. Ayrıca Irak’taki Amerikan askerrlerinin sayısı 50 bine düşecek. Irak’taki muhalif ulusal güçlerin itirazlarını körükleyen bu anlaşma, ABD’nin 2011 yılı sonunda Irak topraklarından tamamen çekilmesini öngörüyor.

Halen yürürlükte olan bu anlaşmaya göre, Irak’taki Amerikan varlığı bundan bir yıl sonra tamamen sona erecek. ABD’ye 20 yıldan uzun süredir planlarığı bu savaş, 7 yıllık işgale, 300 milyar doların harcanmasına, 4 bin 500’den fazla Amerikalı’nın ölümüne ve 250 bin Amerikalı’nın da sakat kalmasına yol açtı. Belki de daha fazla Amerikalı, hayatlarını cehenneme çeviren psikolojik sorunlar yaşıyor.

Patlamalar arttı
Irak’ta geçtiğimiz iki ay içinde endişe verici ve şüphe uyandırıcı bir dizi olay yaşandı. Bu olayların çoğunluğunun Beyaz Washington’daki karar alma organlarınca planlanmış olması da uzak bir ihtimal değil. Önce, eski rejimin başbakan yardımcısı ve yedi yıldır ABD güçleri elinde tutuklu bulunan Tarık Aziz karşımıza çıkarak, ABD Başkanı Barack Obama’dan Irak’tan çekilmemesini ve ülkeyi ‘iki yüzlü kurtlar’a teslim etmemesini istedi.

Bundan birkaç gün sonra Irak ordusunun yeni genelkurmay başkanı Babekir Zebari, Iraklı ve Amerikalı siyasetçilerle komutanların önünde, güçlerinin güvenlik kontrolünü teslim almaya 2020’den önce hazır olmadığından bahsetti.

Aziz ve Zebari’nin açıklamalarının dışında başka şaşırtıcı olaylar da yaşandı. Kaide’ye bağlı Irak İslam Devleti adlı örgüt tekrar etkin hale gelerek, eskisinden daha cesur ve planlı eylemlerle sahneye döndü. Bu silahlı unsurlar gündüz vakti Azamiye kentini bastı ve Irak ordusuna bağlı bütün silahlı noktaları havaya uçurdu. Irak güçleri, Irak İslam Devleti bayraklarını taşıyarak Bağdat’ın göbeğinde dolaşmaya başlayan saldırganları püskürtemedi. Basra’da üç gizemli patlama meydana geldi ve kimse onlarca Iraklının ölümüne yol açan bu patlamaların nasıl yapıldığını çözemedi.

Ardından Ramadi, Felluce ve Bağdat çeşitli patlamalara sahne oldu. İki gün önce de, Irak ordusundaki gönüllüleri hedef alan, 60 kişinin ölümüne ve onlarcasının da yaralanmasına yol açan Babu Muazzam patlaması meydana geldi. Bu patlama da soru işaretleri oluşturdu. Zira burası El Hadra’dan (Yeşil Bölge) sonra Bağdat’ın en korunaklı yerlerinden biri.

Gates kalmaya hazır
Tam bu noktada ABD Savunma Bakanı Robert Gates, yönetiminin güvenlik anlaşmasının maddelerini Irak hükümetinin istediği şekilde değiştirmeye hazır olduğunu açıkladı. Ardından Guardian gazetesinin, Amerika’nın Irak’tan, Obama’nın selefi George W. Bush’un mirasından kurtulmak için sembolik bir şekilde çekileceğine işaret eden haberi geldi. Gazete, 94 askeri üssün yanı sıra Irak’ta yaklaşık altı Amerikan tugayının kalacağını yazdı.

Bütün bunların amacı, Amerikan çekilmesinin Irak’ta cehennem kapılarını açacağı yönündeki endişeleri hafifletmekti. Burada şu soru ortaya çıkıyor: Amerika’nın Irak’ta yedi yıldır devam eden varlığı bölgesel müdahaleler, özellikle de İran müdahalesi için bir engel miydi, yoksa bu müdahaleye destek mi oldu? Amerikan güçleri hiç kuşkusuz, önceki rejimin düşmesinden ve başta Irak ordusunun feshedilmesi olmak üzere bir dizi aptalca karar almasından sonra Irak’ın kapılarını dış müdahalelere ve özellikle de İran müdahalesine açtı. Bugün bu tehlikeye işaret eden Amerika’nın tek amacı Irak’ta kalma süresini uzatmak.

ABD 10 yıl uzatmak isteyebilir
Irak’ta patlamalar artıyor, ABD’nin çekilmessinden sonra ortaya çıkacak İran tehlikesine yönelik uyarılar yapılıyor, Kaide yeniden başını uzatıyor ve seçimlerin üzerinden beş ay geçmesine rağmen hükümet kurulamıyor. Tüm bu yaşananlar, Amerika’nın daha uzun süre, belki de 10 yıl daha kalma niyetine işaret
ediyor. Peki ABD kalacak mı?

Bazıları Amerika’nın tutumunu ‘şaşkınlık’ olarak görüyor. Zira ABD görünürde işgal için milyarlarca dolar, binlerce ölü ve on binlerce sakat verdiği ülkeden çekilmek, burayı süratle terk etmek istiyor. Peki kimin için? İran için. Tahran’la Washington arasındaki karşılıklı açıklamalar her ikisinin düşman olduğunu ifade etmiyor muydu? Peki ABD gerçekten Irak’tan çekilecek mi? (Katar gazetesi Arap, 19 Ağustos 2010)

Kaynak: Star