Ürdün tarihinde bir ilk gerçekleşti. Ürdün hükümeti ülkede faaliyet gösteren siyasi partilere 50 bin dinar yani yaklaşık 70 bin dolar para yardımı yapma kararı aldı.
Ürdün hükümeti, bu kararın yeni siyasi partiler kanunu çerçevesinde alındığını belirtti. Ancak Ürdünlü siyasi partiler ise öncelikle maddi yardım değil siyasi reform istiyor.
Hükümet adına açıklamayı İçişleri Bakanı İd El Fayiz yaptı. Fayiz, 14 siyasi partiye yapılacak yardımın iki aşamada gerçekleşeceğini ilk yardımın Haziran, diğerinin ise Aralık ayında verileceğini belirtti.
Ancak Ürdün hükümeti birkaç ay önce ülkedeki siyasi partilere 7 milyar dolar yardım yapacağını açıklamıştı.
Bu nedenle İslami Eylem Cephesi Partisi Genel Sekreteri Zeki Beni Erşid, kalan paranın ne zaman dağıtılacağını sordu. Çünkü dağıtılacağı ilan edilen para 700 bin dolar civarında.
Ulusal Anayasal Parti genel sekreteri Ahmed El Şenak ise, hükümet kararının modern Ürdün tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekti. El Şenak, hükümetin böylelikle partileri ilk defa itiraf ettiğini vurguladı.
Ancak İslami Eylem Cephesi lideri Erşid ise 1992 yılında Ulusal Sözleşme uyarınca partilerin zaten kabul edilmiş olduğunu ancak kendilerinin kamuoyu temsili zemininde yasallığa sahip olduklarını ifade etti.
Erşid'e göre hükümetin siyasi partileri maddi olarak desteklemesinden daha önemli olan partilerin siyaset yapmalarına izin verilmesi. Erşid, anayasal olarak seçmenin oyunu alan partinin hükümeti kurmasına izin verilmesi gerektiğini savunuyor.
Ürdün'de siyasi partiler yasasının çıkarılması ile parti satısının 34'den 14'e düştüğü belirtiliyor. Bunun nedeni 20 partinin, Ürdün'ün beş farklı bölgesinden 500 kurucu üye şartını yerine getirememesi.
Bazı gözlemciler Ürdün'deki siyasi partilerin geleceğinin parlak olmadığı görüşünde. Zira birçok siyasi parti kamuoyunu temsil etme sorunu yaşıyor. Araştırmacı yazar Semih El Muatiye "Ürdün'de partilerin geleceği yok" diyor.
El Muatiye'ye göre partiler şu ana kadar vatandaşların günlük sorunlarını ifade edemedi. Buna göre hükümetin yapacağı mali yardım sadece bazı idari giderlerle ilgili yaşanan sıkıntıları giderebilir. Ancak partilerin, vatandaşların sorunlarını yansıtan siyasi programlara sahip olmasını gerektirmez.
Ürdün'de partilerin rolünün zayıf olmasını hükümetlerin rolü büyük! Zira hükümetler kamuoyu nezdinde rekabet etmeleri gerekecek kadar güçlü partilerin kurulmasını çıkarlarına aykırı görüyor.
Bu durumda partilerin yapması gereken görevi medya ve iletişim araçları yerine getiriyor. Basın halkın günlük sorunlarını dile getiriyor. Çünkü halk sürekli şikâyetçi halde bulunan partileri kendilerine ek bir yük olarak görebiliyor.
Bugün için Ürdün'de 7 tane muhalif siyasi parti var. Diğer yedi parti ise orta yol olarak değerlendiriliyor. İslami Eylem Cephesi partisi Müslüman Kardeşlerin siyasi bir kolu olarak görülüyor. Nitekim son seçimlerde meclise altı milletvekili sokmayı başaran tek parti de o.
Dünya Bülteni için çeviren: Furkan Torlak