Türkiye-İsrail ilişkileri bir anda ve hiçbir ön belirti olmaksızın 180 derece değişti. Tayyip Erdoğan hükümetinin Özgürlük Filosu saldırısının ardından İsrail’e karşı kullandığı tehdit dili değişime uğradı.
Ankara İsrail’le ilişkilerin doğallaşması için talep ettiği ön koşullardan geri adım attı. Ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’den özgür dilemeyeceğini vurgulamasına rağmen diplomatik anlaşma diline de döndü. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben Eliezer’le ilişkileri iyileştirmek ve gerginliği ortadan kaldırmak amacıyla gizli bir görüşme yaptı. Bakanlar görüşmelerin sürdürülmesi konusunda anlaştı. Netanyahu da iki bakanın bir araya gelmesini övüp ilişkilerin yeniden başlaması olarak değerlendirdi.
Türkiye’nin İsrail’le yeni uzlaşı dili bazı Arap çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Bu kesimler, İsrail’in Filistin halkına saldırılarını sürdürmesini, işgalci yerleşimciliğini ve Gazze’ye yönelik zalim ablukasını eleştiren Türk tutumunu övüyordu. Fakat Arapların hakkını desteklese de, Türkiye’nin Arap çıkarlarıyla hiç uyuşmayan ve vazgeçmesi zor olan özel çıkarları var. Türkiye ABD’nin stratejik bölgesel müttefiki. Dış politikasını iki ülke arasındaki koalisyon ilişkilerinin gereklerine uygun biçimde belirlemesi için yapılan baskılara boyun eğiyor. Washington, Türkiye’nin İsrail’le uzlaşıya sevk edilmesinde, İsrail’i Özgürlük Filosu’na yönelik haksız saldırısı karşısında maruz kaldığı uluslararası yalnızlıktan kurtarmak için Davutoğlu’yla Ben Eliezer arasındaki buluşmanın gerçekleştirilmesinde büyük rol oynadı. Ayrıca Türkiye bütün diplomatik faaliyetleriyle AB üyesi olmaya çalışıyor.
Filistin halkını özgürlük, bağımsızlık ve bağımsız devlet kurma amaçlı direnişinde destekleyen Arap tutumlarına yakınlaşmasına rağmen, Ankara siyasi, askeri, ekonomik ve ticari alanlardaki bir dizi çıkar açısından bağlı olduğu İsrail’e kapıları kapatamaz. Bu nedenle nasıl davranırsa davranması, kendisi için öncelikli olan şey bu çıkarlar. (Ürdün gazetesi Düstur, 4 Temmuz 2010)
Kaynak: Radikal