Son günlerde Suriye gündemi yine sıcak. Esad'ın ailesini yurtdışına kaçmrken engellendiği haberi (asparagas da olabilir); Suriyeli muhalif Kürtlerin Erbil'de toplanmaları; Rusya'nın Esad rejimi ile rejim muhaliflerini Moskova'da toplantıya çağırması; Ban Ki Moon un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerini Suriye konusunda ortak tavır almaya davet etmesi gibi haberler durumun sona doğru yaklaştığını gösteriyor. Suriye'de halen bir iç savaş ve Suriye üzerinde de süregiden bir uluslararası savaş var. Durumu özet olarak analiz edelim.
1- Suriye demografik yapısıyla uyumlu olmayan bir rejimle yönetildiğinden, şartlar müsait olduğunda muhalif gruplann hareketlenmesi çok sürpriz değil. Nitekim Tunus'ta esmeye başlayan Arap Baharı rüzgarının Suriye'yi sallayacağı konusu birçok analist tarafından daha önce dile getirilmişti. İlk bakışta "Nusayri azınlığın Sünni çoğunluğu yönettiği ülke" olarak tanımlanan Suriye'de etnik kompozisyon da önemli bir faktör. %80'i Araplardan oluşan toplam nüfusun yaklaşık %10'unun Kürt olduğu tahmin ediliyor. Ülkede %5'e yakın Türk ve %2-3 civarında Ermeni ve Çerkez'in yaşadığı söyleniyor.
Hıristiyanların oranı ise %10'un üzerinde. 50 yıldan fazla Baas iktidarının yoğun baskısı altında yaşayan bu farklı etnik ve dini grupların son dönemlerde giderek yükselen kimlik taleplerinin arkasında ise rejimin yıkılması halinde ayakta kalabilme hesapları var. Esad rejiminin antidemokratik yöntemlerle de olsa grupların birbirine karşı mesafesini koruma konusunda etkili olduğu söylenebilir. Ancak "bir sistem çözülürken en büyük hasarı azınlıklar görür"' prensibi burada da devrede gibi görünüyor. Bütün azınlıklar kendilerini korumaya alabilecekleri iç ve dış ittifaklara meyletmek durumundalar. Bugün Suriye'ye bu kadar yoğun bir dış müdahalenin olması, içeriden gelen taleplerle de ilgilidir. Buradaki sıkıntı, yeni düzen hazırlanmadan eski düzeni yıkmanın yaratabileceği potansiyel zararlardır. İç savaş ortamı daha da kanlı hale gelebilir. Böyle bir ortamda dış müdahale kaçınılmazdır; o da ya yıkım anında gelir, ya da yeniden inşa sürecinde. DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ>>>