Bugün Afrika kıtasında yer alan 54 devletin sınırları 15 Kasım 1884'te başlayıp 26 Şubat 1885'te sonuçlanan Berlin Konferansı'nda çizildi. Daha doğrusu o konferansa katılanların bir bölümünün imzaladıkları Berlin Antlaşması'yla.
"Bir bölümünün" diyoruz, çünkü Berlin Konferansı'na örneğin Osmanlı İmparatorluğu, ABD, Rusya gibi dönemin diğer büyük güçleri de katıldılar ama anlaşmaya imza koymadılar.
Anlaşma "Afrika'yı paylaşan sömürgeciler" arasında yapıldı. İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, İspanya, Portekiz, İtalya gibi...
Berlin'de askıda kalan sorunlar daha sonra İngiltere-Fransa, İngiltere-Almanya, Fransa-Almanya, Fransa-İtalya ikili anlaşmalarıyla çözüldü.
1960'ların başında kolonyalizm ya da sömürgecilik tarihe karışıp, Afrika ülkeleri bağımsızlıklarını elde edince ilk işleri Afrika Birliği Örgütü'nü kurmak oldu. İkinci işleri de Afrika Birliği Örgütü eliyle, kolonyalizm döneminde, yani Berlin Konferansı'nda ve sömürgeci devletlerin ikili anlaşmalarıyla çizilmiş olan sınırlarının değişmezliğini, değiştirilemezliğini ilan etmek.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...