Türkiye'nin güneydoğusunda perşembe günü beş kişinin ölümüne ve 68'inin yaralanmasına yol açan terörist saldırı, geniş anlamlar içeren yerel bir olaydı. Bu patlama, Türkiye'nin siyasi ve kültürel kimliğine dair bir iç mücadele arkaplanında görülmeli. Olay, Irak'ın istikrarı, İran, Suriye ve İsrail'i kapsayan bölgesel ilişkiler, Türkiye'nin AB üyeliği çabası ve ABD'yle sıkıntılı bir hal alan ilişkileriyle de ilgili.
Türk yetkililer, patlamadan PKK adıyla bilinen Kürt gerilla grubunu sorumlu tutuyor. Patlama, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK güçlerine düzenlediği saldırılara misilleme gibi görünüyor -ki ABD söz konusu saldırılar için istihbarat verdi. Bu, ilgili her taraf için tehlikeli bir oyun.
Türkiye'nin demokratik gelişimi ve bölgesel güvenliğin uğruna, Türk liderler vatansever tutkuların tedbirli devlet idaresinin önüne geçmesini engellemeli. Ülke, ordunun PKK'ya karşı 1980 ve 90'larda yürüttüğü kirli savaşın tekrarına kayarsa, Türk toplumundaki ilerici dalgaların kaybedecek çok şeyi olacak.
Perşembe günkü bombalama, güneydoğudaki yüzlerce Kürt köyünün yerle bir edildiği o kirli savaşın canlanacağının habercisiyse, ABD ve AB değerli bir ortağı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. Batılı dostları Türkiye'nin AB üyeliği için gereken reformlara devam etmesini istiyorsa, Türk liderlere sorumlu öğütlerin yanı sıra, sorumlu yardım vermeye de istek göstermeli. Bu ABD açısından, Kuzey Irak'taki Kürt liderlerden -ki onlar ABD'nin Irak'taki en gerçek müttefiki-, PKK'yı buradaki sığınakları Türkiye içinde saldırı düzenlemek amacıyla kullanmaktan alıkoymak için ellerinden geleni yapmalarını talep etmek anlamına geliyor. ABD, Türk güçlerinin Irak'taki PKK hedeflerini vurmasına yardım ederek tehlikeli bir örnek oluşturuyor. Bush pratikte, Irak'ın komşularının ABD işgaline rağmen Irak'ın egemenliğini ihlal etmeye hakkı olduğunu ilan ediyor.
Türkiye, sivil ve askeri öncelik, çoğulculukla şovenist milliyetçilik arasında kalmış halde. Türklerin Irak'taki Kürt bağımsızlığının güneydoğuda Kürt özerkliği taleplerine yol açacağına dair korkusunun, Türk liderleri İran ve Suriye'nin kollarına atması önlenmeli. Ve PKK'nın bombaları, Türkiye'nin liberal demokrasiye doğru ilerleyişini raydan çıkarmamalı, AB şansını yok etmemeli. Terör ve terörle akılsızca savaşın, bu tür zararlı etkileri olabilir.
Kaynak: Radikal