Gazetelerin hayatta kalma mücadelesi verdiği bir zamanda, haber dergilerinin ayakta kalma şansı giderek azalıyor. Peki daha çok satmanın, dikkat çekmenin çaresi, sansasyonel, aşağılayıcı ve taraflı haber yapmak mı? İnternette "trol" olarak bilinen yöntemlere başvurmak mı?

Newsweek dergisinin "Muslim Rage" (Müslüman Öfkesi) başlıklı kapağı, sadece Müslümanları tektipleştiren bakış açısıyla değil gazetecilik açısından da büyük tepki topladı. Batı basınında, Newsweek'in yayın yönetmeni Tina Brown'ı yerden yere vuran yazılar yayımlanıyor.

Peki buraya nerden geldik? Malum, bir delinin attığı taşın yankılarıyla çalkalanıyor ortalık...

"Müslümanların Masumiyeti" başlıklı saçma sapan bir video, dünyanın pek çok yerinde ABD karşıtı gösterilere neden oluyor. Libya'daki dört Amerikalı diplomatın ölümü, ABD'de "şok" etkisi yarattı.

Newsweek'in buradan kalkıp "şok yayıncılığı"na başvurması, yeni öfke dalgalarına neden olabilir.

Twitter'da dalga

Her şeyden evvel Newsweeek'in kapak fotoğrafındaki "Müslümanlar", sakallı, sarıklı ve öfkeden çılgına dönmüş iki erkek... Fas'ta, kim bilir hangi olay sırasında, belki de bir cenazede çekilmiş bu fotoğraf, tüm Müslümanları "fanatik" olarak resmediyor.

İkincisi, kapağın İslam karşıtlığıyla bilinen, Ayaan Hırsi Ali'nin başyazısıyla verilmesi. Ali'nin "Nasıl kurtuldum? Nasıl sonlandırabiliriz?" sorularıyla anonslanan yazısı hem tek taraflı, hem de çelişkilerle dolu. Öldürülen Hollandalı yönetmen Theo van Gogh'un "Teslimiyet" filminin de senaristi Ali'nin kişisel hikayesi/deneyimi başka, bu olaylardan yola çıkarak tüm Müslümanları "şiddet" kefesine koyması başka.

Üçüncüsü ve bardağı taşıran son damla, Newsweek'in kapağını konuşturmak için twitter'da #MuslimRage başlığını açması oldu... Pek çok Müslüman, attıkları tweet'lerle gayet zekice dalga geçti.

Anlayacağınız Newsweek'in kalan saygınlığı, aptalca yayın politikasıyla epey zedelendi. Aynı zamanda haftalık haber dergiciliğinin geldiği noktayı gösteriyor.

Haber dergiciliği

Dergiciliği 90'lı yılların sonunda Aktüel dergisinde öğrendiğimden, sansasyonel kapak haberlerine aşinayım. Türkiye'de haftalık haber dergileri, ilgi çekmek, günlük basınla rekabet etmek için bugün "kitsch" tabir edilecek haberlere imza attı.

Buna mukabil Newsweek, Time gibi Batılı dergiler neredeyse bir akademisyen titizliğiyle yazılmış "dosya"larıyla milyonlar satıyordu.

İnternet yayıncılığıyla beraber hayat çok değişti. Bugün Türkiye'de abonelikle satılan Aksiyon haricinde haftalık haber dergisi kalmadı! ABD'de ise Time ve Newsweek gibi "dev" dergiler, çılgın bir hızla küçülen tirajların karşısında bocalıyor.

Vanity Fair, New Yorker gibi efsane dergileri yöneten, sonra DailyBeast adlı internet sitesini kuran Tina Brown'ın Newsweek'in başına getirilmesi, son çırpınışlardan biri... Brown'ın çok tartışılan işlerinden biri, Obama'nın politikalarını eleştirmek için "gay" tasviriyle yaptığı kapaktı. İlginçtir, kapak yazısında Hırsi'nin kocası Niall Ferguson'ın imzası vardı.

Şimdi Brown-Hırsi-Ferguson üçlüsünün "n'apsak da kendimizden bahsettirsek" diye trolcülüğe başvurduğu yazılıyor.

Mesele keşke bundan ibaret olsa... İslamofobi, nefretle şiddeti körüklemekten başka bir işe yaramıyor. Aynı şekilde fanatik azınlıkların gösterileri, İslamofobiyi körüklüyor...

Bunu bilelim ki aptal kişi, film ve yayınların "ilgi çekme" tuzağına artık düşmeyelim.

NEWSWEEK'İN KÜNYESİ

* Derginin dünya çapındaki tirajı, 2003'te 4 milyondu. Bunun 2.7 milyonu ABD satışıydı.

* 2008'den itibaren bir dizi "yenilenme" hamlesi yapan Newsweek'in düşüşü hız kesmedi. 2010'da satışlar 1.5 milyona düştü...

* Japonca, İspanyolca, Arapça edisyonları da olan dergi Türkçe de yayımlandı. Ancak 2011'de kapatıldı.

* 2010'da Washington Post grubu, dergiyi Sidney Harman'a borçları karşılığında sattı.

* Aynı yıl Newsweek, Tina Brown'ın web sitesi ile birleşti. Derginin bugünkü sahipleri Harman'ın varisleri ve IAC adlı internet şirketi.

Kaynak: Miliyet