Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçim yarışı, eski devlet başkan yardımcısı Ömer Süleyman’ın, Müslüman Kardeşler’in (İhvan) adayı Hayrat Şatır’ın rakibi olarak seçimlere girmesiyle daha da kızıştı.

Selefilerin adayı Hazım Salah Ebu İsmail’in annesinin Amerikan pasaportu taşıdığının kesinleşmesinden sonra yarıştan çekilme ihtimalinin gölgesinde, aday listesinin son şeklini, İhvan’ın adayı Şatır lehinde azaltma başarısı boyutunu ve Süleyman’ın adaylığı sonrası İslamcılar dışındaki adayların listesinde yaşanabilecek değişiklikleri öğrenmek için henüz erken. Ancak tahminler, seçim savaşının, Şatır’la Süleyman arasında bir kutuplaşmaya sahne olacağı yönünde.

İki aday arasındaki çekişme sert geçecek, meşru ya da gayrimeşru tüm rekabet şekilleriyle dolu olacak ve belirli haberlerin yayılması, dini söylemlerin kullanılmasından başlayarak, eldeki tüm silahlar kullanılacak. Özellikle de İhvan, bu seçimlere askeri kurumla bitirici bir savaş olarak bakıyor, kendi kredisine bel bağlıyor, İslamcıların bütün gücünü arkasına almak istiyor.

Hal böyleyken sivil tarafları, aydınları, devrimci gençleri ve Kıptileri içine alan liberallerin iki adaydan hangisine yöneleceği henüz belirsiz. Belki bu güçlerin bazıları, kemik kırma savaşında daha az tarafsız kalmayı tercih edebilir. Süleyman’ın yandaşları, İhvan’ın Mısır devletinin tüm makamlarını ele geçirme eğiliminin önünü kesmek için bu gruplardan destek bekliyor.

Ortada İhvan’ın, Şatır’ın belgelerinin kabul edilmemesi ihtimalinden endişelenerek, onun yanında cemaatten bir başka lider ismin aday gösterilmesi ihtimali var. Zira siyasi haklar yasası, Yüksek Askeri Konsey’den çıkan af kararı sonrası aday hakkına sahip olmak için 6 yıl beklemeyi öngörüyor. Ancak bu, Süleyman’la çekişmenin şiddetini hafifletmeyecek.

Çekişme, devrimci, liberal ve gençlik güçlerinin üçüncü bir akım içinde ortaya çıkmasının yolunu açacak. Bu üçüncü akım İhvan’ın inadını kırıp, ulusal süreci muhafaza edip, siyaset sahasına biraz denge getirebilir. Vefd Partisi, bu üçüncü akımın güçlü taraflarından olabilir. Mısırlıların saygınlığını koruyan demokratik sivil devlet içinde ülkenin haklarını savunabilir. (Mısır gazetesi Ehram, 9 Nisan 2012)

Kaynak: Radikal