Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesinde artık son aşamaya gelindi. Bütün dünyanın malumu olduğu gibi Kosova, muhtemelen Sırbistan başkanlık seçimlerinin ikinci turunun yapılacağı 3 Şubat'tan sonra bağımsızlığını ilan edecek.
Zaten Kosova liderleri Başbakan Haşim Taçi'nin geçen hafta BM Güvenlik Konseyi'nin kapalı oturumunda, "Bağımsızlığımızı ilan etmeye çok az kaldı, biz hazırız, her gün bağımsızlığımıza biraz daha yaklaşıyoruz." dediği gibi son hazırlıkları yapıyorlar.

Bunlardan en önemlisi Kosova Parlamentosu'nun bağımsızlık kararını alıp ilan etmesiyle aynı anda yapılacak oylamayla Ahtisaari Planı'nın hukukî talep ve gereklerinin hemen kabul edileceği bir kanun paketi. Bunu geçen hafta açıklayan da Başbakan Yardımcısı Hayreddin Kuçi. Kuçi, "Parlamento bağımsızlığı ilan eder etmez birkaç dakika içinde Ahtisaari paketini de parlamentodan geçireceğiz." diyor.

Ahtisaari paketi, malum Kosova'nın nihai statüsünü çok ayrıntılı bir şekilde ele alan, kurulacak devletin hukukî, siyasî ve diğer unsurlarını maddeler halinde açıklayan ve nihayetinde Kosova'ya milletlerarası camianın gözetim ve denetiminde bir tür 'kontrollü bağımsızlık' tanıyan, alternatifi bugüne kadar ortaya konulamayan önemli ve tarihî bir plan.

Sırbistan, Rusya ve birkaç ülkenin dışında milletlerarası camianın neredeyse tamamının kabul ettiği bu plan, kurulacak ve bağımsızlığını ilan edecek Kosova'nın adeta bir tür anayasası, altyapısı olacak.

Bu böyle olacağına göre, Kosova yönetimi de işte Ahtisaari planında tavsiye edilen kanun tasarılarını bir an önce parlamentodan geçirmek için kolları sıvamış bulunuyor. Bu çerçevede ilk elde parlamentonun 34 ilgili kanun tasarısını ele alıp kanunlaştırması bekleniyor ki, bu da herhalde çok kısa zamanda olacak.

Hayreddin Kuçi, bu konuda harekete geçtiklerini, tasarı paketinin kanunlaşmasının hükümeti bağlayacağını ve hükümetin bundan kaçınmasının söz konusu olamayacağına da işaret etmiş bulunuyor.

Özetle söylemek gerekirse bağımsızlığının ilanı ve Ahtisaari planında tavsiye edilen kanunların çıkmasıyla birlikte Kosova hukukî ve siyasî anlamda bağımsız devlet olma yolunda oldukça önemli bir aşamayı geride bırakmış, ayrıca bununla milletlerarası camianın desteğini daha da çok kazanmış olacak.

Nitekim, işte bunları ve atılacak başka adımları görüşmek üzere Başbakan Haşim Taçi, bu hafta içinde Brüksel'e giderek en üst düzey AB yetkilileriyle önemli görüşmeler yapacak. Taçi ve arkadaşlarının bağımsızlığı destekleyen Amerikalı yetkililerle de zaten görüşmekte olduğu, onlara danıştığı biliniyor. Bu bakımdan Kosova'nın bağımsızlığı konusu bu hafta içinde önemli bir mesafe kaydedecek, bazı önemli ayrıntılar, gelişmeler meydana gelecek. Buna şüphe yok.

Diğer yandan artık mukadder hale gelen Kosova'nın bağımsızlığı ilanına karşı Sırbistan'ın ne yapacağı, bağımsızlığa karşı nasıl bir tepki göstereceği de bu arada milletlerarası camiayı yakından ilgilendiriyor, camia bu sorulara şimdiden cevap bulmaya çalışıyor. Özellikle de AB, Kosova'da BM'nin misyonunu devralacak 1.800 uzmandan meydana gelen hukuk ve polis misyonuna karşı Belgrad'ın hangi tavrı takınacağını şimdiden tahmin etmek için teşebbüslerde bulunuyor. Esasen Belgrad'ın bu konudaki tavrı başkanlık seçimlerinden sonra netlik kazanacak. Seçimi milliyetçi Nikoliç kazanırsa aynen Başbakan Koştunitsa gibi bu misyona karşı çıkacak, bunun kanunsuz olduğunu, BM kararı olmadan bunu asla kabul etmeyeceklerini söyleyecek. Diğer yandan, seçimi Batı yanlısı Tadiç'in kazanması halinde AB ile Belgrad'ın bir tür uzlaşma ve anlaşmaya varması da mümkün olabilecek.

Son aşamaya girilirken Kosova ile ilgili son gelişmeler kısaca böyle...
 
Kaynak: Zaman