İsrail İçişleri Bakanı Eli Yişai’nin kabineden, karışık Filistinli-İsrailli çiftlerin İsrail’de birlikte yaşamasını önemli ölçüde sınırlayan acil durum genelgesini altı ay daha uzatmasını talep etmesi bekleniyor. Pratik açıdan genelge, yüzlerce ailenin bir araya gelmesini engelliyor.

Hükümet içinden sert eleştirilere ve mahkemelerin genelgenin belli bir yasaya dayanmadığına dair görüşüne rağmen kabine, uzatma talebini muhtemelen kabul edecek. Yişai’nin genelgenin uzatılmasına dair son isteğinde kabine, adalet bakanına meseleyle ilgili yasa tasarısını bir an önce neticelendirmesi talimatı vermişti. Süreç, henüz tamamlanmış değil.

Bu acil durum genelgesi, Sivil İdare’nin Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerle dışarıda (bilhassa Ürdün’de) yaşayan eşlerinin bir araya gelmesine izin vermeme kararının bir başka türü. 2009’dan beri İsrail, Batı Şeria’daki ailelerin bir araya gelmesi başvurularını işleme koymuyor. Bunun sonucunda birçok aile bölündü; bazısı işgal altındaki topraklarda bulunan evlerini terk etmek zorunda kaldı, bazısı da ayrı yaşıyor.

İnsanlık dışı bir yasa
O dönemde Yüksek Mahkeme, aile halinde yaşamanın temel bir hak olduğuna hükmetmekle yetinmişti. Bu karar, İsrail’in zalim politikalarının ışığında gerçeği zerre kadar görmüyor. Beş yıl önce genişletilmiş bir Yüksek Adalet Mahkemesi kurulu, bizzat aile birleşmesine dair acil durum genelgesini uzatma kararı aldı.

Bu insanlık dışı politika, aile trajedilerine yol açıyor. Yahudilerle Araplar arasında ayrımcılık yapıyor ve bunun güvenlik için gerekli olduğu açıklaması, sadece eşleriyle birlikte kendi ülkelerinde yaşamak isteyen pek çok insana zarar veren baskıcı niteliğini meşrulaştırmıyor. Devlet bu insanların temel haklarından yararlanmasına izin vermeli.

Güvenlik argümanı bireyler açısından geçerli olabilir, fakat bu tür gruplara, sırf ulusal kökenlerinden dolayı uygulanamaz. Güvenlik gerekçesinin bu şekilde kullanımı, söz konusu politikanın birçok kurbanı arasında ektiği düşmanlık tohumlarını görmezden geliyor. Bu yüzden kabine, Yişai’nin talebini reddetmeli ve Yahudi olmayanları da dikkate olan insani bir politika belirlemeli. (Başyazı, 17 Temmuz 2011)


 Kaynak: Radikal