Hakkari'deki terörist saldırının ardından Türkiye, sınır güvenliğini bir kere daha masaya yatırırken bu konuda bu defa kalıcı adımlar atmak için çeşitli çareler üzerinde durmaya başladı.

Geçen hafta çıkan haberlere göre, bu çareler arasında uydu destek sistemlerinin bir an devreye sokulması, sınır hattında su hendekleri ve barajların kurulması, hatta sınır hattında yüksekte seyreden zeplinlere görev verilmesi gibi çareler, tedbirler var.

Haberlerde, alınacak ilave tedbirlerin öncelikle teröristlerin en fazla geçiş yaptığı Habur'un doğusundan İran sınırına kadar olan zor coğrafi şartlara sahip olan bölgede uygulamaya sokulacağı bildiriliyor.

Yetkililer, yüksek irtifada keşif ve gözetleme platformu olarak kullanılacak zeplin ve İsrail'den alınan 10 adet insansız hava aracı (İHA) ya da pilotsuz casus uçaklarla birlikte sınırdaki her türlü hareketliliğin, askerî personeli tehlikeye atmadan rahatlıkla izlenebileceğine işaret ediyorlar.

Haberlerde adı geçen İsrail İHA'ları esasen nispeten eski bir konu. Türkiye, Heron (Kartal) adlı bu İHA'ları İsrail'den iki yıl kadar önce satın almak için anlaşma yapmıştı. O zaman çıkan haberlerde Türkiye'nin İsrail Havacılık Sanayii (IAI) ve Elbit adlı İsrail şirketi arasında kurulan konsorsiyumdan toplam bedeli 183 milyon dolardan 10 adet Heron ve bunlara ait yer kontrol istasyonları almayı kararlaştırdığı, alınacak bu donanımın bir kısmının Tusaş şirketi tarafından imal edileceği bildirilmişti. İşte bu 10 Heron herhalde yakın bir zamanda sınır boylarında devreye girecek ve böylece sınır güvenliğine önemli bir katkı yapacak.

Söz konusu Heronlar 16 metrelik kanat açıklığına ve 250 kilogramlık taşıma kapasitesine sahipler. Havada 52 saat sürekli kalabilen ve 10 kilometre kadar irtifaya çıkabilen bu uçaklar havadan istihbarat toplamak, keşif ve gözlem faaliyetleri yapmak için ideal uçaklar olarak görülüyorlar.

İsrail'in kendisi Heronları çeşitli amaçlarla kullanıyor ve başka ülkelere de bunlardan ve diğer tip İHA'lardan satıp duruyor. Mesela, Hindistan özellikle Keşmir sınırları boyunca çeşitli tipte İsrail İHA'larını Pakistan ordusunun faaliyetlerini izlemek için konuşlandırmış bulunuyor. Çeşitli tiplerdeki İsrail İHA'ları başta Amerika olmak üzere pek çok ülke tarafından da hem sivil ve hem de askerî amaçlarla kullanılıyor.

Irak ve Afganistan bu ülkelerden öne çıkanlar mesela. İsrail İHA imalatçılarından Elbit Systems bu yılın mart ayında yaptığı açıklamada Skylark adlı İHA'sının Amerikan kuvvetleri tarafından hem Irak hem de Afganistan'da kullanıldığını bildirmişti. Tek bir askerin kendi başına taşıyabileceği kadar küçük ve hafif olan Skylark 10 kilometrelik bir alanı gece ve gündüz izleyebiliyor.

İsrail küçük Skyların yanı sıra Eytan adını verdiği çok büyük İHA'lar da yapıyor. Bu yılın başlarında uzun menzilli operasyonlarda ve balistik düşman füzelerinin imhalarında kullanılmak üzere dünyanın en büyük İHA'sını geliştirdiği haberlerde yer almıştı.

Giderek modern savaşların yeni bir unsuru olmaya başlayan İHA'larda İsrail gerçekten bugün dünyada başı çekerken başka ülkeler de İsrail'i yakalamak, hatta geçmek için olağanüstü çabalar sarf ediyor. Mesela, İHA'larda geri durumda bulunan Rusya bu konuya gereken önem ve ağırlığı vermek için harekete geçmiş bulunuyor. Başka büyük ülkeler de öyle...

Biz ise ne yazık ki, bu konuda bugün gerilerde bulunuyoruz. İHA'ları kullanma, bunlardan faydalanmada belki ilerideyiz, bilmiyoruz; ama kendi İHA'larımızı dizaynda, üretmede ise gerideyiz; çünkü hâlâ kendi İHA'mızı üretip devreye sokmuş değiliz. Bu konuda önemli çabalarımız, çalışmalarımız var, bunu biliyoruz; çabalayanları da bütün kalbimizle desteklerken ilk Türk İHA'sını semalarımızda en kısa zamanda görmeyi içten temenni ediyoruz şüphesiz.

 
Kaynak: Zaman