Mısır'ın azınlık konumundaki liberalleri İhvan'ı devirdi. Darbe, ABD tarafından organize edildi ve ABD yanlısı Mısır ordusu tarafından gerçekleştirildi. Bunun için de İhvan'ın Mısır halkı tarafından devrildiğini söylemek yanlış olurdu. Mısır halkının yüzde 75'i tarım alanında çalışan köylüler. Şehirlerde ikamet eden fakir insanlar da Müslüman Kardeşleri destekliyor.

Kuşkusuz Muhammed Mursi önemli hatalar yaptı ve bu hatalar sonucunda rejim güç kaybetti. İsrail'in hoşuna gitme çabası, Gazze'yi izole etme politikası örnek olarak gösterilebilir. Mübarek'in dahi yapmadığı yapıldı. Hamas ise Mısır kamuoyu ile karşı karşıya getirilmeye çalışıldı.

Mursi, Erdoğan'ın hatasını tekrarladı. Esad'a karşı gelmesi durumunda ABD'nin memnun kalacağını düşündü. Ancak gerçekte bu aynı oyun idi. Esad, ABD'ye o rejimin kendisini devirmek için gerekli.

Bazı dış politika yanlışları, IMF kurallarına göre oynama çabası sonucunda rejim güç kaybetti.

Mursi, Mısır'ın- içine düştüğü ekonomi çukurundan çıkarmak için önemli hamlelerde bulundu. Tarım çalışanlarına uygulanan vergiler kaldırıldı. Bu konudaki IMF tavsiyeleri önemsenmedi. Mübarek rejimi bunun aksini yapıyordu. Köylüler şehirlere akın ediyordu. Çünkü tarımda çalışılamıyordu. Bu durum ülkenin çıkarına değildi. Mursi, Mısır tarım alanını bu çukurdan çıkarmak için her şeyi yaptı. Köylüler geri dönmeye başladı. Sudan ile anlaşarak 2 milyon hektar alanı kiraladı. Bununla da aşağılayıcı bağımlılıktan kurtulmak için çaba sarf etti.

Eskiden Mısır buğday üreten bir bölge idi. Sezar döneminde Roma imparatorluğuna buğday satıyordu. Bugün ise Mısır buğday satın alıyor. Mursi bu durumu değiştirmeye çalıştı. Onun adımları köylüleri rahatlattı. Ancak şehir halkı bu durumdan rahatsız oldu. Onlar kolay elde edebilecekleri gelirleri kaybetmeyi düşünmüyordu. Halkın yüzde 70'i Mursi'yi desteklemeye devam etti.

Mursi'nin tecrübesi

Mursi tecrübesi şunu gösterdi. Siyasal İslam'ın eskimiş ulus ve devlet anlayışlarına bağlı kalmaması gerekiyordu. Çünkü milli burjuvazi devlet düşüncesi çerçevesinde politika takip edilmesi yanlış olurdu.

Halkların ötesinde bir konumu sahip cemaat düşüncesi temel alınmalı. Parti ilişkileri önemsenmemeli. Çünkü bu partilerin tamamı sahte programlara dayanıyor. Onların çalışma düzeni siyasal teknoloji uzmanları tarafından özel merkezlerde üretiliyor.

Halk, devlet, ulus, seçmen, meclis sistemi gibi düşüncelerden kurtulmalı. Bu düşünceler 20. Yüzyılda batı siyasi alanından ödünç alındı. Tüm bunlar manipülasyon maksadıyla üretildi. Hedef vatandaşları özgürlüğün ve kendilerini yönetme biçiminin zirvesine taşımak değildi.

Parti siyasal sistemi, meclisler, anayasa mahkemeleri ve diğerleri sadece çıkmaz olarak görülmeli. Müslüman Kardeşler açısından bu önemli bir süreç. Her şey kendi yerine oturmuş olacak. İhvan, belki belli bir süre sonra ortadan kalkacak ancak siyasal İslam ise varlığına devam edecek.

Siyasal İslam 18-19. yüzyılların sonlarında batı ülkelerindeki siyasi teknoloji uzmanları tarafından üretilen kategorilere dayanmamalı. Mısır, Libya ve Suriye'de uygulanmaya çalışılan yöntemin İslam halkının ve ümmetinin zararına olduğu aşikar.

Savaşın bir adım ötesinde

Kafkasya açısından bu önemli bir ders. Cemaat yolu tek seçenek, etkili ve anlamlı yol. Milli ayrışımlar, ulus ve halk kavramlarının siyasal araç olarak kullanılması yanlış. Siyasal İslam çerçevesinde düşünen insanlar açısından halk referans olamaz.

Yaşanan gelişmeler sonucunda Rusya cihan savaşına bir adım daha yaklaşmış oldu. Ortadoğu'da yaşanan huzursuzluk küresel planın bir parçası. Maksat Amerika'nın harekat alanını genişletmek, Çin'in izole edilmesi ve Rusya'nın gücünün zayıflatılması.

Haydar Cemal: Rusya İslam Konseyi başkanı
Dünya Bülteni için çeviren: İbrahim Ali