2003 ihtilalinden sonra Gürcistan siyasi arenasında radikal değişim yaşandı. Eski devlet başkanı Eduard Şevardadze'nin Gürcistan Vatandaşları Birliği Partisi ve Acarya Otonomi Cumhuriyeti lideri Aslan Abaşidze'nin "Gürcistan Demokrasisinin Yeniden Oluşumu Konseyi" partisi gibi siyasi "devlerin" varlığına son verildi.

2004 - 2011 yılları arasında iktidar olan Birleşik Milli Harekat Partisine alternatif olabilecek ve iktidara gelebilecek parti bulunmamaktaydı. Sadece 2008 yılında devlet başkanı Saakaşvili'ye birleşik muhalefet lideri Levan Gaçeçiladze başkanlık seçimlerinde rakip olabildi. Ancak muhaliflerin önemli bir fırsatı kaçırmış oldu. Mihail Saakaşvili başkanlık seçimlerini ilk turda kazandı.

Dolar milyarderi Bidzin İvanişvili'nin siyasi arenada ortaya çıkma girişiminden sonra güç dengesi değişmiş oldu. İş adamı İvanişvili batı yanlısı siyasi partiler Cumhuriyet Partisi ve Bağımsız Demokratlar Partisi ile işbirliği yapmaya karar verdi. Her iki parti içerisinde aydınlar ve SSCB döneminde tecrübe elde etmiş siyasiler yer alıyor. Bağımsız Demokratlar Partisi başkanlığını Gürcistan'ın eski BM özel temsilcisi İrakliy Alasaniya yapıyor. Her iki parti de liberal demokrasi düşüncesini savunuyor.

Kısa bir süre önce işadamının koalisyonu içerisinde büyük bir siyasi parti – Milli Forum- daha yer alacağını açıkladı. Milli Forum başkanlığını Kahoy Şartava yapmakta. Kahoy Şartava 1993 yılında Suhum'da Abhaz ve Kuzey Kafkasya gönüllüleri tarafından öldürülen Abhazya eski başbakanı Jiuli Şartava'nın oğlu. Bizdin İvanişvili'nin kendisi ise "Gürcü Hayali" isimli siyasi parti kurarak isimleri belirtilen siyasiler ile koalisyon kurmaya karar verdi.

DİĞER SİYASİ GÜÇLER

Meclis içerisinde yer alan Hıristiyan Demokrasi Konseyi ve İşçi Partisi de dikkat çekiyor. Hıristiyan Demokratlar toplumun dindar kesimi tarafından aktif bir şekilde destekleniyor. Parti yetkilileri Gürcistan'ın NATO üyeliğini ve Avrupa entegrasyonuna destek veriyor.

İşçi Partisi ise meclis oturumlarını protesto edip toplantılara katılmıyor.  Partinin kamuoyu desteği değişmiyor. Bu parti ülkeyi AB içerisinde görmek isteyen ancak NATO veya diğer askeri ittifak içerisinde yer almasını istemeyen tek parti konumunda. 2008 Ağustos savaşından sonra İşçi Partisi Gürcistan'ın NATO üyeliğine karşı çıkmaya başladı. Savaş öncesinde ise parti NATO üyeliğine daha sıcak bakmaktaydı. Meclis dışı muhalif siyasi partiler içerisinde meclis eski başkanı Nino Burdjanadze'nin liderliğini yaptığı harekat dikkat çekiyor. Ancak bu gibi partilerin kamuoyu desteğinin olmadığı vurgulanmalı.

UZMANLARIN İVANİŞVİLİ ANALİZİ

Gürcü siyasi uzman Ramaz Sakvarelidze işadamı Bidzin İvanişvili'nin başkanlık seçimlerini kazanmak için önemli şans elde ettiğini şu ifadelerle belirtiyor: "Daha önce bir anket çalışması düzenledik. Ancak çalışma sonuçlarını kamuoyuna duyurmamayı tercih ettik. Devlet başkanlığına iddialı işadamlarının kamuoyu desteğini test etmeye çalıştık. İşadamları içerisinde Badri Patarkaçişvili ve Bidzin İvanişvili de bulunmaktaydı. İlk sıralarda İvanişvili ve Patarkaçişvili yer aldı."

Gürcü Dili Devlet Birimi eski başkanı Levan Gvindjilia da İvanişvili'nin umutla beklendiğini ifade ediyor. Ona göre işadamının siyasi geleceği hala belirsizliğini korumakta ve onun üstlendiği misyon konusunda ortak fikirler bulunmamakta. Siyasi uzman Soso Çiskarişvili de işadamının diğer muhalif siyasilerin çok daha önünde olduğunu iddia eden bölge uzmanları içerisinde yer almakta.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Gürcistan siyasi arenasında iktidar partisinin muhatap olarak kabul ettiği tek siyasi oluşum işadamı İvanişvili'nin koalisyonu. Parti iş adamını Vladimir Putin'in son projesi olarak görüyor. Toplum içerisinde onun kimliği ve Rusya ile ilişkileri sürekli tartışma konusu oluyor. Ulusal kanallar ve yazılı basın İvanişvili'nin zenginliğinin kaynakları konusunda programlar hazırlıyor. Devlet Başkanı Saakaşvili ise onun faydalı olduğunu ve kendilerinin performansını düşürmemeye yardımcı olduğunu ifade ediyor.

Bir Gürcü köyünde dünyaya gelen İvanişvili zenginliğini Rusya'da elde etti. 2003 yılında Gürcistan'a geri dönen işadamı hayır işleri yapmaya başladı. Ancak bunu gizli yapmayı tercih etti. Sanatçılara para veriyor,  kilise ve müzelerin tamiratlarını üstleniyordu. Ülkenin en büyük katedrali onun tarafından inşa edildi.

Kısa bir süre önce açıklama yapan Devlet Başkanı Saakaşvili bahar mevsiminde düzenlenecek seçimleri "en büyük çatışma" olarak tanımladı ve İvanişvili'nin Putin projesi olduğuna dair görüşünü tekrarladı.

Gürcistan Toprak Bütünlüğünü Tekrar Oluşturma Meclis Komisyonu Başkanı Şota Malaşhiya da onun Gürcistan'a karşı düşman politikası takip ettiğini iddia etti.

Bunun yanı sıra Bidzin İvanişvili taraftarları ise iktidarı otoriter rejim kurmak, toprak bütünlüğünü kaybetmek ve NATO üyeliğine engel olmakla suçluyor.

İvanişvili 2008 yılının Ağustos ayında Saakaşvili tarafından başlatılan savaş sonrasında Rusya tarafının radikal ve düşünülmemiş adımlar attığını ifade ediyor. Ona göre Rusya'nın saldırganlığı sonucunda ülke topraklarının yüzde 20'si şu anda işgal altında tutuluyor. Ancak bu gibi olumsuz gelişmelere rağmen işadamı Rusya ile ilişkilerin kurulmasını öneriyor. Bu konuda ABD ve AB ülkelerinin Gürcistan'a destek olmasını istiyor. İvanişvili Gürcistan lideri Saakaşvili'yi SSCB eski başkanı Brejniyev'e benzetti ve Brejniyev döneminde olduğu gibi Gürcistan'da da belirsizliğin yaşandığını öne sürdü.

Sol merkez partileri ve İşçi Partisi, hem iktidar temsilcilerini hem de "Gürcü hayali" oluşumunu ABD ve Rusya çıkarlarını savunmakla suçluyor ve Saakaşvili ile İvanaşvili'nin seçimleri manipüle edeceklerini ve iktidar bölüşümü yapacağını iddia ediyorlar.

Gürcistan'ı sonbaharda önemli bir seçim bekliyor. Seçim öncesinde karşılıklı suçlamalarının dozunun daha da artacağı beklenebilir. Meclis seçimlerinin sonucunda ise ülke siyasi arenasında önemli bir değişim yaşanabilir ve koalisyon hükümeti kurulabilir.

Dünya Bülteni için İbrahim Ali tarafından tercüme edilmiştir.