İspanya’nın Endülüs İslam döneminden kalma son İslam toprağı olan Granada kentinde yer alan Ulu Cami, Ramazan ayında dünyanın farklı ülkelerinden gelen Müslümanların uğrak noktası haline geldi. Cami, aynı zamanda İslam’a geçen kişilerin sayısındaki artışla da dikkat çekiyor.
Albacin semtinde, El Hamra Sarayı’nın tam karşısında yer alan Ulu Cami, Ramazan boyunca hem dini etkinliklere hem de uluslararası ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Cami, tarihi ve kültürel önemi kadar son yıllarda artan Müslüman nüfusu ile de öne çıkıyor.
HER CUMA KELİME-İ ŞEHADET GETİREN YENİ MÜSLÜMANLAR
Ulu Cami’nin yaklaşık bir yıldır direktörlüğünü yapan Emir Hisham Melara, çevre ilçelerle birlikte Granada’daki Müslüman nüfusunun 40 bine yaklaştığını belirtti.
“Camimizde neredeyse her Cuma bir kişi Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman oluyor. Her yaştan, farklı gruplardan çok sayıda kişi İslam’a geçiyor.” ifadelerini kullanan Melara, bu artışın son aylarda hız kazandığını da ekledi.
2024 yılının aralık ayında, aralarında kadınların da bulunduğu toplam 15 kişinin Ulu Cami’de İslam’ı seçtiğini belirten Melara, şubat ayında ise 10 kişinin Müslüman olduğunu kaydetti.
İSPANYA’DA EZANIN MİNAREDEN OKUNDUĞU TEK CAMİ
İspanya genelinde 1700 civarında ibadet yeri bulunduğunu ifade eden Melara, Ulu Cami’nin ezanın yüksek sesle minareden okunduğu tek cami olduğuna dikkat çekti.
“Bu caminin burada olması gerçekten bir mucize. Tarihi bir dönüm noktası. 1492 yılında Granada’nın düşmesinden sonra İslam bu topraklardan silinmişti. Şimdi ise Müslümanlar burada ibadet edebiliyor.” ifadelerini kullandı.
Caminin, Müslüman yerel halk tarafından inşa edilen ilk cami olduğunun altını çizen Melara, bunun da camiye ayrı bir önem kattığını söyledi.
“Müslümanların İspanya’da yaşadığı son yer olan Granada gibi bir yerde, bu kutsal topraklarda, İslam’ın yeniden doğmasında bu caminin attığı tohumlar önemli bir rol oynamıştır.” dedi.
RAMAZAN AYINDA YOĞUN ZİYARETÇİ AKINI
Yılda yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği Ulu Cami, Ramazan ayında daha da yoğun ilgi görüyor. Farklı ülkelerden Müslümanların Granada’ya gelerek Ramazan ayını burada geçirdiğini belirten Melara, özellikle Malezya ve ABD’den gelen ziyaretçilerin olduğunu ifade etti.
“Dünyanın her tarafından gelen Müslüman kardeşlerimiz var.” diyen Melara, camide Ramazan boyunca çeşitli programların düzenlendiğini de belirtti.
İFTAR SOFRALARINDA GELENEKSEL LEZZETLER
Ramazan boyunca iftar öncesinde cami imamı tarafından verilen derslerin ardından, oruçlar su, süt ve hurma ile açılıyor.
Cami Vakfı tarafından düzenlenen iftar sofralarında ise Fas’ın geleneksel çorbası olan Harira ikram ediliyor. Harira; nohut, mercimek, domates ve erişteyle hazırlanıyor. Akşam namazının ardından ailelerin bir araya gelmesiyle sohbetler ediliyor, ardından teravih namazı kılınıyor. Cami sahurda da yemek sunuyor.
EĞİTİM EN BÜYÜK GÜNDEM MADDESİ
Emir Hisham Melara, Granada Belediyesi ve Endülüs Özerk Hükümeti ile iyi ilişkiler içinde olduklarını belirtti. Müslüman mezarlığının genişletilmesi yönünde talepleri olduğunu ve bu konunun çözüme kavuşmasını beklediklerini söyledi.
Bununla birlikte en önemli konunun çocukların eğitimi olduğunu vurgulayan Melara, şu ifadeleri kullandı:
“Ancak önümüzdeki en büyük zorluk çocuklarımızın eğitimi. Müslümanların sayısını artırmak elbette önemli ama ikinci nesillere İslam dininin öğretilmesini sağlamlaştırmamız gerekiyor. Odaklanmamız gereken başlıca konu, eğitim.”