Fransa’nın Paris kentinin banliyösü Argenteuil’de bulunan Al Bayyinah kitabevi, 2008 yılından bu yana ülkedeki Müslüman topluma İslam diniyle ilgili farklı alanlarda kaynaklar sunuyor. Fıkıh, tarih ve kültür gibi konularda Fransızca kitaplar içeren kitabevi, aynı zamanda İslam hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler tarafından da ziyaret ediliyor.

Ramazan ayını hakkıyla yaşayan ülke: Endonezya Ramazan ayını hakkıyla yaşayan ülke: Endonezya

Kur’an-ı Kerim’den çocuk kitaplarına kadar geniş bir yelpazeye sahip olan kitabevinde, farklı yaş ve ilgi gruplarına yönelik Fransızca yayınlar bulunuyor. Al Bayyinah, İslam’a ilişkin eserleri Fransızca yayımlayarak, özellikle öğrenciler ve aileler için önemli bir kaynak merkezi haline geldi.

BİR DÖNÜŞÜMÜN HİKAYESİ

2002 yılında Müslüman olan Fransız vatandaşı Thomas Sibille, 2008 yılında Al Bayyinah kitabevini kurdu. 2021’de ise İslam’ın kültürel ve tarihi mirasını içeren eserleri yayımlamak amacıyla “miras” anlamına gelen Heritage adlı yayınevini kurdu.

Sibille, kitabevinin kuruluş sürecini şöyle anlattı:
“İslam hakkında Fransızca kitap çeşitliliği yeterli değildi. Zamanla toplumun ilgisini ve ihtiyaçlarını keşfettikçe, daha çeşitli kitaplar sunmaya başladık.”

RAMAZANDA KİTAPLARA YOĞUN İLGİ

Ramazan ayında kitabevine gelen ziyaretçi sayısının arttığını belirten Sibille, bu dönemde bilgi edinme arzusunun da yükseldiğini ifade etti. Kitabevinin bu ayda camiler kadar yoğunlaştığını aktaran Sibille, insanların dinleri, inançları ve peygamberlerin hayat hikayeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğini söyledi.

“Okuma alışkanlığı olmayan kişiler bile bu ayda kitabevine geliyor. İnsanlar çocuklarına da bu bilgileri aktarmak istiyor. Dinlerini anlamaları için çocuklara yönelik kitaplara büyük ilgi gösteriliyor.” şeklinde konuştu.

UNUTULAN ESERLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMA ÇABASI

Fransızca İslam kitaplarında genellikle aynı konuların işlendiğini belirten Sibille, Müslümanların güncel sorunlarına hitap edebilecek klasik eserlerin ihmal edildiğine dikkat çekti. Bu nedenle, İslam bilgini Muhammed Hamidullah’ın çalışmalarını yeniden gündeme getirmek istediklerini söyledi.

“Profesör Hamidullah çok sayıda dil biliyor, Fransa’da yaşamış ve İslam’a dair meselelerle yakından ilgilenmişti. Onun çalışmalarını yaygınlaştırmak istiyoruz.” dedi.

Sibille, Hamidullah’ın bıraktığı mirası gelecek nesillere ulaştırmayı amaçladıklarını, Fransa’daki Müslümanların da akademik ve araştırma alanlarında ilerlemesini arzuladıklarını belirtti.

GENÇLERDEN YOĞUN İLGİ

Kitap almak için kitabevi gelenlerden biri olan üniversite öğrencisi Latifa Lazreg, her yıl ramazan ayında yeni kitaplar alarak dini hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştığını söyledi. Sosyal medya aracılığıyla Al Bayyinah kitabevini keşfettiğini ifade eden Lazreg, dil bariyerini aşmak için Fransızca kaynakların büyük fayda sağladığını belirtti.

24 yaşındaki Mohamed Karaallal da ayda birkaç kez kitabevini ziyaret ettiğini söyleyerek, Arapça bilmeyen Frankofon topluluğun da Fransızca kitaplar sayesinde İslam hakkında bilgi edinebildiğini aktardı.

“RAMAZAN, KUR’AN-I KERİM’İN İNDİRİLDİĞİ AYDIR”

Sibille, Müslümanların bilgi edinmeye istekli olduğunu ve Fransa’da bu alanda bir canlanma yaşandığını ifade etti. Ramazan ayının, Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ay olduğunu hatırlatarak, ilk ayetin “İkra” yani “oku” olduğunu vurguladı.

“Müslümanlar yıl boyunca meşguliyetlerinden uzaklaşıp bu ayda Allah’a yöneliyor. Kitabevleri de bu yönelişte önemli bir rol oynuyor.” dedi.