Siyasi gerginliğin zirvede olduğu, bunun siyasal parçalanmışlık görünümüne dönüştüğü bir ortamda ilginç bir ziyaret trafiği yaşandı. Parçalanan cesetler üzerinde yapılan polemiklerle, acımasız ithamlarla gerilen siyasal ortamda Filistinli bir liderin, hem de HAMAS gibi ideolojisi seküler partilerce dışlanan bir hareketi temsil eden İsmail Haniye'nin ziyaretinin kendisinden çok, bu ziyaretin temsil ettiği anlamı düşünmeye değer buluyorum.

Mecliste temsil edilen partiler tarafından kabul edilen Haniye'nin sembolik değeri hepsinden ağır basan ziyaretinin en ilginç aşaması, BDP genel başkanı Selahattin Demirtaş ile gerçekleşen buluşmasıydı. Semboller üzerinden siyasal analiz yapmak bazen maksadı aşabilir ancak siyasetin temsil ettiği toplum ve onun yaslandığı kültür ve tarih açısından metaforik göndermeler çok daha açıklayıcı olabilir.

İsmail Haniye'nin BDP genel başkanını Kudüs'e davet ederken Kudüs'ü Haçlı kuvvetlerinden alan Selahattin Eyyubi ile isim benzerliğine dikkat çekmesi ve "Kudüs yeni Selahaddin'ini bekliyor" demesinin diplomatik bir jestten öte anlamı olmalı.

Bu ziyaret ve "yeni Selahaddinler" beklentisi üzerinde durmakta yarar var. DEVAMI>>>