Ankara, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Komisyon'un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in yarın başlayacak 3 günlük Türkiye ziyaretine hazırlanırken, yetkililer ziyaretin AKP'nin kapatılması için açılan dava nedeniyle gölgelenmesinden endişeleniyor.
Barroso'nun Türkiye'yi ziyaret eden sadece ikinci Komisyon Başkanı olacağına işaret eden Dışişleri çevreleri, "Bizim amacımız, Türkiye ile AB arasındaki havanın bu ziyaretle daha iyi bir hale gelmesidir" diye konuştular.
Rehn'in kapatma davası konusunda Brüksel'de Komisyon adına yaptığı açıklamaların Türkiye'de kendisine karşı yer yer kişisel hakaretlere varan tepkilere neden olduğunu da not eden söz konusu çevreler bir hususu ısrarla vurguladılar.
Kapatma gündeme gelecek
Barroso ve Rehn'in ziyaretini Türkiye'deki son siyasi gelişmelerle ilişkilendirmeye çalışanların bulunmasına karşın, bu ziyaretin aslında söz konusu gelişmelerden çok önce planlandığını belirttiler. Ocakta yapılması beklenen ziyaretin programlama nedeniyle nisana kaldığını söylediler.
Ancak, Barroso'nun ziyaret sırasında kapatma konusunun gündeme gelmemesinin düşünülemeyeceğini teslim eden Dışişleri çevreleri, "Bu konuda felsefi düzeyde genel bazı şeyler söyleyecektir. Fakat iç siyasete müdahale ediyormuş görüntüsünü veren açıklamalara girmeyecektir" diye konuştular.
'Beğenmeyen oynamaz'
"Komisyon'un Türkiye'deki bu konulara müdahale etmesi normal mi?" sorusunu yanıtlayan bir yetkili ise, "AB'nin aday ülkelerdeki siyasi gelişmelere müdahale etme katsayısının aslında yüksek olduğunu" söyledi.
AB'nin sadece aday ülkelere değil, Avusturya'da aşırı sağcı ve ırkçı Jörg Haider'in seçim başarısından sonra görüldüğü gibi, zaman zaman üye ülkelerin iç siyasetine de müdahale ettiğini anımsattı. Söz konusu yetkili, "Türkiye bu durumdan hoşlanmıyorsa o zaman adımını ona göre atmalı" diye de ekleyerek, "Oyunun kuralı bu, beğenmeyen oynamaz" mesajını verdi.
Dışişleri çevreleri, Barroso'nun bu ziyaretinin hem Avrupa'da hem de Türkiye'de Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanlara yönelik bir mesaj da içerdiğini belirterek şunları söylediler:
AB Bakanlığı için danışılmadı
"Bu bir destek mesajıdır. Barroso, şartları yerine getirmesi koşuluyla Türkiye'nin üyeliğini desteklediklerini göstermeye çalışıyor. Türkiye'de ise daha çıkarılması gereken 200 kadar yasa ve 600 kadar ilgili kararname var. Bu nedenle Barroso'nun Türkiye'ye mesajı da 'ev ödevini bir an evvel bitir' şeklinde olacaktır."
Önceki gün yapılan MKYK toplantısında bir "AB Bakanlığı" kurulması fikrinin de ortaya atılmasıyla ilgili soruyu da yanıtlayan yetkili çevreler, bakanlık olarak da Avrupa Birliği Genel Sekreterliği olarak da bu konuda bir bilgilerinin olmadığını belirttiler. Daha önceden de kendilerine bu konuda danışılmadığını eklediler.
Kaynak: Milliyet