Çin Halk Cumhuriyetinin yöneticileri askeri güçlerini artırmaya ve ülkenin silahlandırma yarışına devam ediyor.
Çin hem sualtı hem de deniz üstü askeri filosunu Hint ve Büyük Okyanus'ta geliştiriyor. Bölgelere yeni nükleer sualtıların yerleştirmekle varlığını daha da hisettirmeye çalışıyor. Bununla beraber rPekin askeri siyasi liderlerinin sorunu Tayvan olarak kalmaya devam ediyor. Çin adanın geri alınması için gerekli şartların oluşturulmasına çalışıyor. Pentagon analistlerinin değerlendirmesi sonucunda bu kanaate varıldı. ABD'li uzmanlar Çin'in askeri filosunun milli savunma gücünü analiz etti.
Rapora göre Çin'in sadece askeri filosu değil diğer silahlı kuvvet çeşitleri de aktif bir şekilde gelişim gösteriyor. Onlar bunun dışında küresel modernizasyon içerisine giren Çin silahlı kuvvetlerinin daha fazla enerji kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu ifade ettiler.
Çin enerji kaynaklarının yüzde 40'nı Basra ülkelerinden temin ediyor. Kısa vadede bu rakamın daha da artması bekleniyor. Bunun için de Komünist Partisi Merkezi Komitesi Orta Doğu'da barışı temin etmek için yoğun çaba sarfediyor. ABD yöneticileri Çin'in büyük bir gizlilik altında askeri gücünü artırmasından fazlasıyla endişe duyuyor.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (NOAK) Modernizasyon çalışmaları
Son otuz yıl içerisinde Çin ekonomi alanında önemli gelişmeler kaydetti. Bu gelişmeleri bilimsel ve teknolojik gelişmeler takip etti. Bununla resmi Pekin'in eli kuvvetlendi ve ordunun tamamında modernizasyon çalışmaları yapılabildi. Neticede dünya arenasında Çin'in otoritesi yükselmiş oldu. Özellikle de son on yıl içerisinde askeri sanayi büyük gelişim kaydetti. Bununla da Çin dünya silah pazarındaki hissesini de artırmış oldu. Diplomatik sorunların çözümünde ve tartışmaları konuların kendi çıkarları doğruldusunda çözümü zamanı askeri gücünü kullanma olanağını da artırdı.
Son yıllar içerisinde Çin'in askeri siyasi yöneticileri silahlı kuvvetlerin gelişiminin yeni dönemini gerçekleştirmeye başladı. Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (NOAK) hedefleri kesin bir şekilde belirlendi. Çin'in bizzat çıkarları içerisinde bulunmayan ülkelerde de barış çabalarına uluslararası katkıda bulundu. Bu ülkelerin halklarına insani yardım yapmakta ve korsanlığa karşı yürütülen savaşa aktif bir şekilde destek veriyor.
ABD'nin "dört yıllık milli savunma raporunda" Pentagon uzmanları Çin'n orta ölçümlü balistik ve kanatlı füzeleri geliştirdiği, en modern silahlarla temin edilmiş askeri sualtılar inşa ettiği, uzak ölçümlü hava savunma sistemini geliştirdiği belirtilmekteydi. Bunun yanı sıra uzmanlar Çin'in radyo elektron savaşa hazırlandığını ve modern bilgisayar teknolojisini muhemel düşmanın enfarmasyon sistemine saldırmak için çalışmaların yapıldığını öne sürdü. Yeni nesil askeri uçaklar ve uzay savaşına hazırlığın yapıldığı ifade edildi.
ABD Savunma Bakanlığı raporunda Çin'in tahminen 1500 kısa ölçümlü bakistik füzeye ve orta-uzak ölçümlü füzelere sahip olduğu vurgulandı. Onların kesin sayısı hakkında ise bilgi verilmedi. Rapor müelliflerinin iddiasına göre bu ülke askeri harcamalara milyarlarca dolar ayırdı. Ancak askeri bütçeye ayrılan gerçek rakam ise büyük bir gizlilik içerisinde saklanıyor.
Washington ve Çin'in rahatsızlığı
ABD savunma bakanlığı uzmanları Çin silahlı kuvvetlerinin çalışmalarının gizli tutulmasını, belirsiz bir şekilde güvenlik güçlerinin sayısının artırılmasını göz önünde tutarak anlaşmazlık durumunun ortaya çıkma riskinin arttığını belirtti. Uzmanlara göre bunun sonucunda yalnış kararlar da alınabilir. Kısa bir süre önce Pekin ABD ile Güney Kore'nin geniş çaplı ortak askeri tatbikat yapmasını endişe ile karşıladığını duyurdu.
Çin'in askeri siyasi yetkilileri bir açıklama yaparak ABD'nin ülkelerini abluka altına almak istediğini ve bunun da hayati öneme sahip milli çıkarları tehdit ettiğini belirtti. Yetkililer ABD'nin hiçbir temele dayanmadan Güney Çin denizi bölgesi ülkelerinin işlerine karıştığını ifade ederek onları sert bir dille eleştirdi.
Bölgenin önemli bir kısmını kendi çıkar bölgesi olarak görüyor. Kısa bir süre önce Vietnam bölge zirvesinde konuşan ABD devlet sekreteri Hillary Clinton konuşma yaparak ABD'nin bu bölgeye diğer devletlerin taleplerini desteklediğini duyurdu. Sonrasında ise ABD askerleri Vietnam ile bölgede ortak tatbikat yaptı. Bundan başka Pentagon Seul ile askeri tatbikata dair yapılan görüşmelerin yeni aşamasına geçti.
ABD yetkilileri tatbikatın sadece savunma özelliği taşıdığını iddia ediyor. Pentagon tarafından hazırlanan raporda Çin'in askeri gücünün büyük bir gizlilik altında geliştiği belirtiliyor. ABD savunma yetkilileri bunun savaş ihtimalini artırdığı içi tehlike arz ettiğini iddia ediyor.
Pentagon'un yıllık araştırmasında Çin'in Tayvan karşısında askeri gücünü büyük oranda artırdığı belirtiliyor. Raporda sansasyonel sayılabilecek bir tespit bulunmuyor. Ancak ABD'nin Çin'in büyük bir hızla artan askeri gücü karşısındaki endişelerini ortaya koyuyor.
ABD ve Çin askeri yetkilileri arasındaki ilişki daha önce de durdurulmuştu. Pekin ABD savunma bakanı Robert Gates ile görüşmeği geri çevirmişti. ABD savunma bakanlığı yetkilisi son aylar içerisinde iki ülke arasındaki ilişkinin ikili özellik taşıdığını belirtti.
Çin dünya polikası içerisinde statüsünü yükseltme peşinde
ABD savunma bakanlı uzmanları Çin silahlı kuvvetlerinin gelişim hızını göz önünde tuturak ülke hedefinin Tayvan'dan da dışarıya çıkmak olduğunu öne sürdü. Askeri harcamaların sürekli artması, en gelişmiş askeri teknolojiye sahip olma isteği, dünya arenasında önemini artırma çabası bunu kanıtlıyor. Bunlar sadece milli savunma becerisini artırma ve Tayvan sorununu çözme ile izah edilemez.
Çin askeri güçlerini geliştirmek için attığı son adımları Doğu Asya askeri dengesinin de değişmesi anlamına gelmekte. Çin'in Tayvan'ın çok daha uzaklarına da askeri operasyon yapma olasılığı ortaya çıkabilir.
Tayvan Çin askeri dengesinin Çin lehinde değiştiği belirtiliyor. Son dönemde iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerinde olumlu gelişmeler yaşanmasına rağmen rapor müellifleri bu tür bir kanaat öne sürdü. Onların iddiasına göre uzak ölçümlü füzelerin denenmesi Büyük Okyanus içerisindeki hedefleri imha etmek için hazırlandığını gösteriyor. Çin'in askeri askeri gücünnü Güney Çin denizi bölgesi, Guam, Japonya ve Filippinleri de etkileyebilir. Bu yılın Mart ayında Çin askeri bütçesini yüzde 7.5'e yani 77.9 milyar dolara çıkardığını beyan etti. Askeri harcamalar son yıllar içerisinde sürekli artmakta. Bununla beraber ABD'nin askeri bütçesinin on misli fazla yani tahminen 700 milyar dolar olduğunun da hatırlanması gerekiyor. Bununla beraber ABD savunma bakanlığı Çin ile diyalogu geliştirmeğe ve yalnış kararı önlemeğe çalıştığını açıklıyor.
Rusça aslından Dünya Bülteni için çeviren: İbrahim Ali