Üç kez ertelenmesinin ardından nihayet Cumartesi günü, BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’de yardıma muhtaç durumdaki sivillere insani yardım ulaştırmak, kritik durumdaki hasta ve yararlıları tahliye etmek için 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören tasarıyı kabul etti. Tüm üyelerin sonunda kabul oyu verebildiği ateşkes kararına göre, Suriye yönetiminden Doğu Guta’nın yanı sıra, Yermuk, Fua ve Kefraya’daki kuşatmanın kaldırılması talebinde bulunulmuştu.

Lakin BMGK’da bir tasarının kabul edilmesi ne kadar büyük dertse, kabul edilen tasarının uygulamaya konması da o kadar büyük dert. Keşmir’den Ruanda’ya, Srebrenitza’dan Somali, Filistin’e geçmişi kabul edilmeyen ya da kabul edilip de asla uygulanmayan tasarılarla dolu olan Konsey, şimdi Doğu Guta’da da aynı meseleyle karşı karşıya.

Kabul edilen tasarı, Rusya karşı çıktığı için spesifik olarak belirtilen başlama süresi çıkarılmış olmasına rağmen, “gecikmeksizin uygulamaya konmalı” ifadesini barındırıyor ancak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ancak tüm tarafların uygulamanın nasıl olacağı yönünde anlaşmaları sonucunda ateşkesin başlayabileceğini belirterek, BMGK’ya yapılan yoğun baskıların sonucu olarak bu ateşkes kararını veto etmediklerini, ancak uygulamaya pek de niyetli olmadıklarını en başından ortaya koydu. Pazartesi günü Putin’in emriyle, beş saatliğine tek günlük ateşkes uygulanması kararına karşın rejim Doğu Guta’ya saldırılarını sürdürünce ateşkesin ömrü iki saat bile sürmedi.

Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ