Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bölgeyi Irak'tan ayırmak, Irak ordusuyla savaşmak ve Kürtler daha fazla imtiyaz elde etmezse seçimleri boykot etme tehdidinde bulunmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor.

Kürtlerin Amerikalıları dostlarının da bu tutuma sevindiği görülüyor. Zira onlar da böylelikle Irak'taki ve komşu ülkelerdeki diğer siyasi güçlere şantaj yapıyor. Barzani'nin artarda yönelttiği ayrılma tehditlerine yönelik Amerikan sessizliği bu durumu açıklıyor.

Barzani'nin Amerikalı bir askeri heyeti kabul ederken birleşik bir Kürt ordusu kurmak istediğini söylemesi, Irak'taki bölünmüşlüğü derinleştiriyor ve federasyon adı altında parçalanma projelerini destekliyor. Aslında Kürdistan koalisyonu liderlerinin ve özellikle de Barzani'nin, işgal altındaki ülkede esen siyasi krizlerde ve birçok sorunda önemli pay sahibi.

Bu sorunların başında Kerkük geliyor. Kürt liderler Kuzey Irak'ta kontrol ettikleri bölgelerle ve önceki rejimden aldıkları imtiyazlarla yetinmiyor ve Barzani'nin hayalini kurduğu devletlerini genişletmek için Irak'tan daha fazla toprak yutmaya başlıyor gibi görünüyor.

Bölgeye hükmeden Kürdistan koalisyonu liderleri bağımsızlık ilan edebilecek güce sahiplerse, niçin bunu yapıp şantajı bırakmıyorlar? Yanıt şöyle: Kürt güçlerinin, polisinin ve parlamentosunun varlığına rağmen Kürdistan bölgesi hem devlet olmaktan uzak, hem de zayıf. Koalisyon liderleri de bunun farkında. Zira sabah akşam bahsini ettikleri ayrılmayı gerçekleştiremiyorlar.

Ayrıca böyle bir adımın daha kundaktayken sonlandırılacağını da biliyorlar. Zira böyle bir adım Irak'ın yanı sıra ülkenin sınırlarının da ötesine uzanan etkiler yaratacaktır; böyle bir devlet, Kürtlerin bulunduğu Türkiye ve İran kadar büyük bölgesel güçlere bitişik olacaktır. Dolayısıyla, Amerikan vaatleri bu devlete fayda vermeyecektir; söz konusu vaatler, bu güçlerle anlaşmalar gereği buharlaşacaktır.

Bölge liderleri birleşik Irak devletini destekleyerek akıl ve mantıkla hareket etmeli. Böylelikle yanılgılara düşmek yerine daha fazla imtiyaz elde edebilirler. Kürtler Irak'ın işgal edilmesinden en fazla yararlanan kesimdir. Güvenlikten, bol miktarda petrol gelirinden ve merkezi devletin hazinesinden özel bir bütçeden besleniyorlar...
(Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, 24 Kasım 2009)

Kaynak: Radikal