Amerika geçen Aralık ayında Irak’tan resmen çekilmiş olmasına rağmen, Irak’a silah satışlarından mes’ul bir generalin söylemesine göre Amerikan özel birlikleri terörle mücadele amacıyla Irak’a geri döndüler.  Özel birliklerin geri dönüşü hakkındaki bilgi, New York Times’ın artan hizip çatışmaları hakkındaki haberinin onbeşinci paragrafında yer alıyor.

İroni şu ki Amerika, Sünni isyanına karşı Bağdat’ta İran yanlısı bir rejimi koruyor ve aynı zamanda da Suriye’deki İran destekli hükümete karşı bir Sünni hareketi destekliyor. Sünni ayaklanmalar, sınırların geçirgen olduğu kuzeybatı Irak ile güney Suriye arasındaki geniş bölgede yaşanıyor.

Irak savaşı sırasında Anbar ve Diyala’dan gelen pek çok Iraklı Sünni, Suriye’nin Sünni bölgelerinde barınacak alanlar buldular. Şimdi silahlarını iki hedefe yöneltiyorlar: Bağdat’taki Maliki hükümeti ve Şam’daki Esad rejimi.

ABD, vekâlet savaşlarında tezat içinde kaldı. Bir yanda İran’ın Irak’taki müttefikini destekliyor öte yanda İran’ın Suriye’deki müttefikini yerinden etmeye uğraşıyor.

Amerika’nın Irak politikasının ölümcül karmaşıklığı, savaş muharebe meydanında kazanılamayacağından dolayı ABD kamuoyunun siyasi baskısı yüzünden gerçekleşen askeri çekilmedir. Bu son askeri konuşlanma, bir generalin gece kâbusudur. Nixon yönetimi düzenli bir Amerikan çekilişi görünümü vermek için Vietnam’da “uygun fasılalar” vermişti. Nixon aynı fasılalar sırasında bombalama kampanyalarını nafile yere tırmandırmıştı. 1973 Paris sözleşmelerinden iki yıl sonra ise Saigon çökmüştü.

Sünni nüfus, Irak nüfusunun yüzde 20’sini teşkil ettiğinden dolayı Maliki rejiminin Sünni isyancılar eliyle düşmesi muhtemel değildir. Ancak Amerikan özel birliklerinin dönüşü Irak’a istikrarını geri vermeyecektir ve mezhep çatışmaları derinleşirken iki ateş arasında kalabilirler de. Gerçek ders, halkın tenezzül etmediği bir rejim lehine 2014 yılına dek sürecek kazanılmaz, pahalı bir diğer savaş olan Afganistan için çıkarılabilir.

Kaynak: The Nation

Dünya Bülteni için çeviren: M. Alpaslan Balcı