Görünüşe bakılacak olursa on yıl önce başlayan "terörle küresel savaş stratejisi" doğrultusunda işgal edilen ülkelerden Amerika yavaş yavaş çekiliyor. Irak'tan, en azından sokaklarından, çekilmiş gibi... Her ne kadar Pakistan gibi defacto yeni bir cephe açsa da Afganistan'dan çekilme niyetini açıkladı.
Kimilerine göre Amerika yanlış hesap yaptı ve Afganistan'da, Irak'ta hezimete uğrayarak perişan vaziyette çekilmeye mecbur kaldı... Bu savaşın Amerika'ya pahalıya mal olduğu doğru, çünkü hiçbir savaş ucuz değildir. Her anlamda bir bedel ödenir.
Ancak Irak işgalinden zararla mı çıktı Amerika, bu tartışılabilir. Kosova'da kurtarıcı rolü oynayan Amerika bu ülkeden ne kadar çıkmışsa Irak'tan da o kadar çıkmıştır. Ya da fiili olarak hiç Amerikan işgaline uğramasa da Amerikan bayrağı olmayan bir resmi devlet ofisi olmayan Arnavutluk kadar işgalden uzaktır.
Sorun şurada; terörle küresel savaş stratejisi Bush yönetiminin kör taassup ve entelektüel miyoplukla malul geçici bir hevesi miydi, yoksa Amerikan devletini gelecek yüzyıllara taşıyacak bir stratejinin parçası mıydı?
Bu sorunun cevabına geçmeden önce bir zamanların Büyük Ortadoğu projesinin ne durumda olduğunu bir kez daha sormakta yarar var. Bir yönüyle çöpe atılmış bir proje gözüyle bakılabilir. Çünkü bu coğrafyanın tarihi derinliği ve medeniyet birikimi daha çok projeyi çöplüğe gönderecek zenginliktedir. Bu coğrafyanın insanlığa katacağı zenginliğe sahip olması küresel güçlerin elini bu bölgeden çekeceği anlamına gelmez. Bilakis tam da bu biricik konumundan dolayı farklı ve akıl kamaştırıcı projelerle karşımıza çıkıyorlar. DEVAMI>>>