İran Cumhurbaşkanı yardımcılarından ve aynı zamanda İran Atom Enerjisi Kurumu müdürü olan Ali Ekber Salihi'nin dışişleri bakanı alarak Muttaki'nin yerini alacağı bildirildi.
13 Haziran 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce seçimlerde sahtecilik yapılacağını hükme bağlayan o aynı Amerikalı bilgeler şimdi de Salihi'nin atanmış olmasının önemini hafifi alan yorumlar yapıyorlar medyada. Geçen Nisan ayında CBS News'ün Salihi ile yaptığı bir söyleşiden alıntı yapmıştık. Salihi'nin özellikle de Amerika hakkında orada söylediği bazı şeyleri yeniden alıntılamanın uygun olduğunu düşünüyoruz; İslam Cumhuriyeti'nin meşruiyeti geri dönülemez bir şekilde Amerika'ya karşı husûmete dayandırılmıştır diyen yanlış ve tarihdışı bir savı tedavülde tutan herkesin okuması gerekir. Salihi'nin lisans eğitimini Beyrut Amerikan Üniversitesinde aldığını, doktorasını Massachusetts Institute of Technology'de (MTI) yaptığını da hatırlatmalıdır. MIT'deki yıllarını anlatan ve ABD-İran ilişkilerinin böylesine zayıf oluşundan duyduğu üzüntüyü kaydeden Salihi şunları söylemişti:
"ABD'ye...Amerikan halkına büyük bir saygı beslerim. Şunu her zaman söylemişimdir: Amerika'yı bir ülke olarak görmem. Amerika tüm bir insanlığa aittir. Beşeri mirâstır. Tarihin ABD gibi bir ülke daha çıkarabileceğini sanmıyorum. Öyle bir ülke ki teknolojik bakımdan, bilim bakımından insanlığa çok büyük hizmetlerde bulunmuştur. Hocalarımın büyük bir kısmı Amerikalıydı. Lisans diplomamı bile Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden aldım. Oradaki hocalarımın çoğu yine Amerikalıydı. Onlara karşı kendimi borçlu hissediyorum. Benim dinimin bir parçasıdır bu. Mâlumunuz, size her kim bir şey öğretirse, ona ömür boyu borçlusunuzdur. Bu yüzden saygım tüm bir Amerikan halkınadır. Ancak gelin görün ki söz konusu olan hükümetlerin eylemi olduğunda her şey çok farklıdır."
Eğer Amerika Birleşik Devletleri İran İslam Cumhuriyeti'ni bazı Amerikalıların olmasını dilediği şekilde değil de olduğu gibi kabul etmeye ve ona meşru çıkarları bulunan egemen bir devlet olarak yaklaşmaya hazırsa, bilinsin ki İran tarafında, pozitif bir ABD-İran ilişkilerinin önünde aşılamaz hiçbir kültürel "bariyer" yoktur. Dr. Salihi'ye yeni görevinde başarılar diliyoruz.
Kaynak: Race for Iran
Dünya Bülteni içi çeviren: Ertuğrul Aydın