ABD Latin Amerika Devrimine Karşı Savaş Takviyesini Hızlandırıyor

Federico Fuentes

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Honduras'taki cunta rejimi çoğumuzun çoktandır bildiği bir şeyi kamuoyuna duyurdular: 28 Haziran darbesi yalnızca Hunduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya'ya karşı değil aynı zamanda Venezüella ve ayak sesleri duyulan Latin Amerika Devrimine karşı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, 20 Temmuz'da, Zelaya'nın "bölge ülkeleri için bir model yönetim ve model lider seçme noktasında Venezüella'nın hususi bir model olmayacağını artık anlamış olmasını" umduğunu söyledi.

"Başkan Zelaya'nın bu hadiseden aldığı ders şayet buysa, iyi bir ders olacaktır bu."

Honduras cunta rejiminin Dışişleri Bakanı yardımcısı Marta Alvarado aynı gün şöyle söyledi: "ALBA ülkelerinin devamlılığı veya tepesine çığ düşmesi bağlamında Honduras çok önemli bir rol oynuyor; ve ALBA baskısı altındaki halkların ayağa kalkıp kalkmayacağı Honduras'a bağlıdır."

Devrimci Venezüella ve Küba hükümetlerinin inisiyatifi olan ALBA, dokuz Latin Amerikan ve Karayip ülkesini emperyalist karşıtı bir blokta birleştiriyor; ALBA, dayanışma temelli ticari anlaşmaları eşgüdümlü siyasi müdahalelerle birleştiriyor ve bölge politikalarına tahvil ediyor.

ALBA bloku, küresel ekonomik krize cevap olarak kapitalist sistemi tel'in etti. Krizin yükünü -işçinin ve fakirin değil - ona yol açan kapitalist seçkinlere yükleyen radikal tedbirler önerdi.

Devrimci meydan okuma, çöküşteki imparatorluğa karşı tehdit.

28 Haziran darbesi göstermektedir ki kriz derinleştikçe Washington da problemlerini çözmek için gitgide askeri çözümlere başvuruyor.

Bu yüzyılın başarısız olmuş iki darbe teşebbüsü (2002'de Venezüella'da ve 2008'de Bolivya'da) ve başarılı olan bir diğeri (2004'te Haiti'de) yeni bir strateji değil. Ancak bu stratejinin alan genişletmesi muhtemeldir; ve tehlikeli bir durumdur bu zira askeri hadiseler sınırları aşıp bölgesel ihtilaflara yol açabilirler.

Latin Amerika'daki emperyalist yanlısı hükümetler bu işinde ABD'ye yardımcı oluyorlar.

2008 Mart'ında Ekvator topraklarını bombalayan Kolombiya, topraklarını beş yeni Amerikan üssüne açtı. Ekvator Devlet Başkanı Rafael Correa'nın Amerikayı kovmasından beş gün sonra oldu bu.

Bu hamleye, Venezüella'ya karşı yürütülen propaganda'daki artış eşlik etti; Irak savaşı öncesindeki duruma hiç de benzemez değil.

Washington ve Honduras cunta rejimi, Honduras'a karıştığı iddiasıyla Venezüella'yı suçladılar. Amerikan Dış İlişkiler Konseyi Venezüella'nın gerilla ve suç örgütlerini koruyan bir "narko-devlet" olduğuna hükmetti.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) bir liderini, seçim kampanyası sırasında Ekvator'un Correa'sını desteklediklerini kabul ettiğini gösteren üzerinde oynanmış görüntüler yayınladı. Ekvator, Correa döneminde ALBA'ya katılmıştı.

Venezüella'nın Kolombiya sınırına yakın bir yerde bir Hizbullah hücresinin faal olduğunu iddia eden İsrail de sürece katıldı.

ALBA ve Venezüella'ya karşı girişilen en son olaylar bunlar.

Venezüella, yeni Amerikan üslerinden dolayı Kolombiya ile diplomatik ilişkilerini gözden geçirmeye başladı.

Bolivya, ALBA'nın askeri bütünleşmeyi hızlandırması çağrısını yaptı ve Amerikan üslerine müsaade eden hükümetlerin vatan haini olduğunu söyledi. ABD'ye en yakın duranların, onun savaş güdüsüne açıkça karşı çıkması esastır. Honduras'taki darbeyi kınamayan birkaç ülkeden biri olan Avustralya da buna dâhildir.

Savaş karşıtı ve emperyalist karşıtı eylemcilere, Amerikan emperyalizmini Latin Amerika'da zaptetmek gibi önemli bir vazife düşmektedir; yani Kolombiya'daki Amerikan üslerine, Venezüella'ya karşı dezenformasyona muhalefet etmek ve Honduras halkıyla dayanışma içinde olmak.

Dünya Bülteni için çeviren: M.Alpaslan Balcı