Dünya Bülteni Yazarı Osman Şahin, Server Vakfı’nda “Ortadoğu’nun Umut Kapısı Türkiye” başlıklı bir konferans verdi. Program, TBMM 22. Dönem Milletvekili ve Server Vakfı Başkanı Mehmet Ali Bulut’un açılış konuşmasıyla başladı. Şahin, konuşmasında vakıf kültürünü yaşattıkları için vakıf yetkililerine teşekkür ederken, Yunanistan’da Osmanlı Türk eserlerinin ve vakıfların uğradığı tahribatı da anlattı.
ORTADOĞU VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ TARİHSEL PERSPEKTİFTE ELE ALINDI
Şahin, Cumhuriyet tarihi boyunca Araplarla yaşanan bazı olayları ele alarak, Türkiye ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki ilişkilerin neden zayıfladığını değerlendirdi. Osmanlı sonrası süreçte, bölgedeki halkların arasına kimlerin ayrılık tohumları ektiğini sorgulayan Şahin, özellikle Sudan, Mısır ve Ürdün bağlamında ekonomik ve diplomatik ilişkilerin önündeki engelleri irdeledi.
Ayrıca, Arap toplumlarıyla kültürel ve tarihi bağlarımızın nasıl zayıflatıldığını, iki tarafın birbirine neden mesafeli yaklaştığını detaylarıyla anlattı. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine engel olan unsurları ele alarak, bu durumun bölge üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
KÜLTÜREL YOZLAŞMA VE DİLİN ÖNEMİ
Şahin, Suudi Arabistan’da çalıştığı dönemde gözlemlediği bir konuyu da paylaştı. Suudilerin İngilizce konuşma konusunda ısrarcı olduklarını belirten Şahin, bir milletin kültürel yozlaşmasının ve yok olma sürecinin kendi dilini terk etmekle başladığını ifade etti. Arapça’nın, Kur’an ve hadisler sayesinde 1500 yıldır korunarak genç nesillere aktarıldığını vurgularken, Türkçenin 50 yılda anlaşılması güç bir hale geldiğini dile getirdi.
SUDAN’DAKİ KRİZ VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ
Sudan’daki gelişmelere de değinen Şahin, uzun yıllar Sudan’da yaşadığını belirterek, ülkenin içine sürüklendiği çatışmalara dair gözlemlerini aktardı. Eski Sudan lideri Ömer El Beşir’in, Cancavit milislerini orduya bağlayan yanlış politikalarının, ülkeyi bugün iç savaşın eşiğine getirdiğini ifade etti.
Şahin, Sudan Askeri Konsey Hükümeti Başkanı Abdulfettah Burhan’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Etiyopya ile Somali arasında yürüttüğü arabuluculuk sürecini Sudan’daki asiler ile hükümet arasında da sürdürmesini talep ettiğini belirtti. Sudan’ın ciddi bir çaresizlik içinde olduğunu ve Türkiye’nin hem diplomatik hem de askeri desteğine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.
İSRAİL’İN GAZZE’DEKİ SALDIRILARI VE ORTADOĞU’DAKİ YANSIMALARI
Şahin, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği saldırıların Arap dünyasında Türkiye’ye olan ilgiyi artırdığını söyledi. Uluslararası dış politika uzmanlarının, Osmanlı ruhunun Ortadoğu’da yeniden canlanmakta olduğunu yazdıklarını belirtti. İsrail’in saldırılarının, Ortadoğu’daki siyasi dengeleri nasıl etkilediğine dair değerlendirmelerde bulundu.
Ayrıca, Türkiye-Mısır ilişkilerinin tarihsel süreç içinde geçirdiği evrelere değinen Şahin, Celal Bayar’ın, Mısır Ticaret Bakanı’na söylediği “Biz yönümüzü batıya çevirdik, sizinle hiçbir ilişki kurmak istemiyoruz çünkü siz bizi arkadan vurdunuz” sözlerinin tarihi gerçeklerle örtüşmediğini belirtti.
SURİYE VE TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASI
Suriye konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şahin, Fransız gazeteci Madame Berthe Gaulis’in, Lozan Barış Görüşmeleri sırasında ve sonrasında Türkiye aleyhinde oynadığı role dikkat çekti. Fransa ile Suriye sınırlarının belirlenmesinde diplomatik oyunlar oynandığını belirten Şahin, Atatürk’e yazılan mektuplar ve sonrasında ortaya çıkan belgeler üzerinden bu durumu açıkladı.
Şahin, günümüzde Suriye politikası konusunda Türkiye’nin dikkatli bir yol izlediğini ve Esad rejiminin devrilmesinin güvenlik açısından önemli olduğunu ifade etti. Esad rejiminin terörü finanse ettiğini belirterek, Suriye konusunda Türkiye’nin kararlı duruşunun devam etmesi gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE-ARAP ÜLKELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN GELECEĞİ
Şahin, Arap dünyası ile ilişkilerimizi sürekli olarak sabote eden bir gücün varlığına dikkat çekti. Kültürel ve ekonomik yakınlaşmanın çeşitli engellerle sekteye uğratıldığını ifade etti. Özellikle Mısır ile ekonomik ilişkilerin büyük önem taşıdığını belirten Şahin, Mısır ve Sudan’ın, Türkiye için Afrika’ya açılan iki önemli ticaret kapısı olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin Ortadoğu’daki stratejik rolünün giderek arttığını vurgulayan Şahin, bölgesel iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Yazarımızın konuşmanın tamamını aşağıdaki linkte dinleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=IfzTQ_xpeAY&t=4125s