400 bin nüfuslu Kosova, Sırbistan'dan ayrılıp bağımsız devlet olmak istiyor!.. Soğuk Savaş'ın iki kutuplu dünyası sona erdikten sonra, kimliklerin önem kazandığı bir döneme girdik. Kürt milliyetçiliği, eski isyanlardan farklı olarak, bu dönemde yeni bir ivme kazandı; iletişim devriminin de bunda rolü önemlidir.
Çağımızda yükselen etnik sorunları çözecek sihirli bir formül yoktur. Her etnik sorunun kendine mahsus özellikleri vardır.
Kosova örneğine ve Kürt milliyetçilerinin iddialarına bakarak, akla gelecek bir seçenek, Kürtlerin ayrı bir devlet kurmalarıdır! PKK'nın, DTP'nin nihai amacı budur; ayrı bayrak açmaları, birlikte yaşamanın ortak değerlerini ve sembollerini reddetmeleri bundandır.
"Ayrılıkçı" akıma tepki olarak, beri yanda da "Madem öyle, gitsinler" diye bir duygu zaman zaman görülüyor.
75 milyon nüfuslu bir ülkede, DTP'nin oylarına bakarak 5-6 milyon diyebileceğimiz bir nüfusun ve ona göre de Irak sınırında bir toprak parçasının ayrılması neye, kime yarar?!

Devleti paylaşmak!
Bu sorunun cevabını çok iyi bilen Kürtçüler, başka bir seçenek olarak, 'coğrafyayı değil, devleti paylaşmak' formülünü savunuyorlar: DTP'li Demirtaş hem Türkiye devletinin çok uluslu bir yapıya dönüşmesini, hem bölgesel özerklik verilmesini istiyor!
Malazgirt'te de Sakarya'da da beraber savaştığımızı hatırlatıyorlar. Elbette öyleydi. Ama iki bayraklı olarak değil! İki ayrı siyasi sadakat halinde de değil!
Bugünkü Türkiye'nin "milli" karakteri, Mustafa Kemal Paşa'nın 1923'te 'punduna getirip' yaptığı bir emrivakinin sonucu değildir; bin yıllık tarihin doğal eseridir. Çok uluslu Osmanlı'da bile resmi dil daima Türkçe idi, 1876 Anayasası'nda zikredilen tek dil Türkçe'dir.
Cumhuriyetin üniter karakteri sadece anayasal bir vasıf değildir, dahası, bayrak kadar 'kutsal' bir değerdir!
Liberal, yani bireysel kültürel özgürlüklere evet, hem de çağdaş düzeyde; ama devleti paylaşmak, devleti değiştirmek demek, kanlı bir iç savaş tahriki demektir!
Bundan herkes uzak durmalıdır.

Facialardan sakınmak
Türkiye'de Türkler ve Kürtler bir arada yaşayamaz hale gelirse, bu geçinemeyen eşlerin boşanmasına benzemez! Dinleri de, coğrafyaları da, tarihleri de ayrı olan Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılmasına da benzemez.
Sadece son çeyrek asırda bile üç Kürtten biri Batı illerimize yerleşmiştir. Gelişen ekonomi nüfusumuzu gittikçe daha fazla iç içe geçiriyor.
Tarihte bile Anadolu'da bir Kürdistan sınırı olmadı. Bugün böylesine iç içe geçmiş bir kitleyi ayırmak, sınır çizmek, devlet kurumunu yıkıp yeniden kurmaya kalkmak büyük facialara yol açacak kör saplantılardır!
Hindistan'la Pakistan'ın ayrılması tarafların rızasına dayandığı halde, 3.5 milyon ölüye mal olmuştu! Türkiye'nin bazı vilayetleri "Kürdistan" olursa, diğer tamamı "Türkistan" olur! Bunun yaratacağı faciaları düşünün!
PKK ve DTP'nin ideolojisi hayatın gerçeklerine bu kadar aykırı olduğu içindir ki, Kürt vatandaşlarımızın çoğunluğu oy vermiyor!
Akla uygun tek seçenek, üniter devlet ve temel anayasal değerler içinde, liberal özgürlükleri ve kimliklere saygı kültürünü geliştirmektir.
Bunun önündeki engel, PKK terörüdür.
Yarın: Kürt milliyetçiliği ve terör

Kaynak: Milliyet