İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman Suriye'ye insani yardıma hazır olduklarını açıklayınca Golan Tepelerinde yaşayan halk bunu kabul etmeyeceklerini ifade ettiler. Suriye içindeki olayların seyri ile bu tutum değişebilir.
Biz daha önce Mecdeli Şems'te ve Suriyenin işgal edilmiş diğer köylerindeki gösterileri yekvücut olarak ve tek bir hedef çevresinde görüyorduk. Bugün durum değişti, Golan tepelerinde yaşayanlar Suriye'de olanlar yüzünden ikiye ayrıldılar Mitingler birbirine zıt sloganlarla yapılıyor.
Bir grup Suriye'deki olayları İsrail'in çıkarına hizmet eden uluslar arası bir komplo olduğuna inanarak, Devlet Başkanı Beşşar Esed'e destek için çağrıda bulunuyor.
Diğer taraf ise Esed rejimini devirmek Suriye Devrimine yardımcı olmak için gösterilerde bulunuyorlar. Bunlar onlarca vatandaşın katıldığı küçük protestolar şeklinde görünüyor. Onlarla bu konuda konuşulduğu zaman, Devrimi destekleyenlerin aslında çok olduğunu ama gizli istihbarattan korktukları için gösterilere katılımın az olduğunu söylüyorlar.
Bölünmeyi aynı çatı altında yaşayan ailelerde bile görüyoruz. Aynı anda iki gösteri yapıldığında kardeşlerden birisi Esed'in resmini taşıyıp onun lehine slogan atarken, diğeri ise Esed'in diktatör olduğunu haykırarak halk için özgürlük talep ediyor.
Golan Tepelerinde yaşayanlar 45 yıldır İsrail işgali altında oldukları için çeşitli savunma mekanizmaları geliştirmişler.
Burada dikkat çekici görüş farklılıkları var. Muhalifler, Golan Tepelerinin bugüne kadar işgalden kurtulup, özgürlüğe kavuşamamasının sebebini Suriye rejimi ve Başkanının zayıflığı olarak görüyorlar. Golanlıların hepsi Golan Tepelerinin, İsrail işgalinden kurtulup Suriye'ye iade edilmesini istiyorlar.
Muhaliflerden olan Kamil Hatır "Barışı güçlüler korur. Yönetimin gücü halkın gücünden gelir" diyerek görüşünü bildiriyor.
Vasıf Hatır isimli vatandaş ise kendisini akrabasından farklı bir konumda görerek " Suriye'de olanlar bir komplodur. Amerika'nın Irak'ı işgalinden ders alıp doğru sonuçlara ulaşmalıyız. Amerika bugün Orta Doğuda hakimiyet sağlamak için İslami Hareketlere yardım ederek İslami Emirlikler kurmak istiyor. Bu amaca ulaşması için Suriye'nin kontrolü elinde olmalı. Vatanını seven hiçbir Suriyeli buna izin vermez" dedi.
Muhalefet İkiye Bölünüyor
Golan Tepelerinde muhalifler iki gruba ayrıldılar. Vasıf Hatır "burada vatanının çıkarlarını düşünen, yabancı güçlerin askeri müdahalesini kabul etmeyen muhalifler var. Bu ulusal bir muhalefettir. Biz onlarla vatanın maslahatı için bilinçli ve yapıcı diyalogu, konuşmayı kabul ediyoruz. İster anavatanın menfaatleri olsun isterse Golan Tepelerinin olsun fark etmez.
İkinci grup muhalefet ise dış güçlerin askeri müdahalesini, Suriye'nin bölünmesini istiyorlar. Bu görüşün kabul edilebilmesi mümkün değil. Onların liderlerini vatanın çıkarlarını düşünmeye ve aklıselime davet ediyoruz. Eğer batı bize hükmeder ve konumunu değiştirmezse gelecekte bizi ve Suriye'yi nelerin beklediğini biliyoruz.
Konuşmasını şöyle sürdürüyor: Biz burada Golan Tepelerinde İsrail'in işgali altında olduğumuzdan diğerlerinden farklı bir konumdayız. İşgal altındaki her Suriyeli Arap Vatandaşı gibi kendimi ülkeme ve ümmete sadakat borçlu hissediyorum. Suriye Yönetiminin politik konumu ile iç durum arasında konumumuzu belirtmeliyiz. Çok sorunlar olduğunun da farkındayız. Reformların yapılmasını, ciddi adımlar atılmasını, olağanüstü halin kaldırılmasını, belediye seçimlerinin yapılmasını, yargı ile ilgili kanunların çıkarılmasını istiyoruz. Referandum, liderlerin başarısı olacaktır.
Biz burada işgal edilmiş topraklarda ancak Suriye'nin Irak'a, Filistin meselesine ve, Gazze'ye karşı tarihsel konumunu hatırlıyoruz. Temmuz Harbinde Lübnan direnişine verdiği desteği biliyoruz.
Ve el-Cezire
Golan Tepelerinde Suriye ile en güçlü bağ medya ve televizyon ekranları. Medyada da farklılıklar var. Kaynak olarak Suriye devletinin kanalını bulanlar var. Konuşmalarında Babı Amirde olup bitenleri yayınlayan el-Cezire muhabirini kaynak gösteren de var. Aktivistlerden bir grup küçük bir çocuğu gösteriyorlar. Kamera önünde nasıl konuşuyor diyorlar. Kendi konumlarını ise referandum sonuçlarını destekleyenleri, Rusya Dışişleri Bakanını karşılamak için on binlerce kişinin katılımını gösteren kanallarla güçlendiriyorlar.
Muhalifler Özgür Suriye Devriminin gerçekleşmesini ve Suriye'nin sivil, demokratik bir devlete dönüşmesini bekliyorlar. Devrimle beraber yolsuzlukla ve kayırmacılıkla mücadelenin mümkün olacağına inanıyorlar. Muhalefet, Selefilerin ve İslamcıların ortaya çıkmasından endişeli olsa bile onlar için Esed Rejiminin düşmesine götüren her türlü yol kabul edilebilir bir çözüm olarak görülmektedir.
Muhalefet Mısır'daki gibi devrimden sonra İslamcılar gelse bile halk gerçek özgürlüğüne kavuşana kadar devrimin devam edeceğine inanıyorlar.
Muhalifler amaçlarına ulaşmak için sivil itaatsizlik istiyorlar. 1967 den beri İsrail işgalini kabul etmeyen halktan yönetimde değişiklik olmayacağını da kabul etmemelerini talep ediyorlar. Suriye Devriminin başarısı olarak referanduma götüren reformların uygulamaya konulmasını Suriye Devriminin başarısı olarak görüyorlar.
Dünya Bülteni için Darul Hayat'tan Büşra İnanç tarafından tercüme edilmiştir.