ABD Başkanı Donald Trump’ın Körfez ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretlerin eş zamanında, Türkiye’nin üç büyük kentinde art arda düzenlenen uluslararası temaslar ve müzakereler dünya basınında yer aldı.

Antalya’da NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasındaki görüşme, İstanbul’da ise Rusya-Ukrayna barış müzakereleri dikkat çeken gelişmeler arasında yer aldı.

THE WASHINGTON POST: “BÜYÜK BİR OYUNCU OLARAK GERİ DÖNDÜ”

The Washington Post yazarı Ishaan Tharoor, yayımladığı analizde Türkiye’de yaşanan diplomatik hareketliliği değerlendirdi.
Tharoor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, iktidarının 20 yılı aşkın döneminde zaman zaman Batı ile gerilimler yaşasa da, yaşanan son gelişmelerin tarafları yeniden diyaloğa ittiğini yazdı.

Brookings Enstitüsü’nden Aslı Aydıntaşbaş, gazeteye yaptığı açıklamada, “Bu, Erdoğan’ın dünya sahnesine büyük geri dönüşü.” ifadesini kullandı.
Aydıntaşbaş, birkaç ay önce “seçimli otokrasi” eleştirilerine hedef olan Türkiye’nin, mayıs ayı itibarıyla bölgede diplomatik olarak yeniden aktif bir aktör haline geldiğini vurguladı.

“TRUMP’IN GERİ DÖNÜŞÜ BELİRLEYİCİ OLDU”

Tharoor’un değerlendirmesinde, Erdoğan’ın diplomatik geri dönüşünü hazırlayan zeminin Donald Trump’ın yeniden başkan olmasıyla şekillendiği belirtildi.
Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’ndan Alper Coşkun, iki liderin benzer siyasal yaklaşımı paylaştığını belirterek, “Erdoğan, Trump’ın politikalarında kendisini görüyor.” ifadesini kullandı.

GÖNÜL TOL: “KAPI AÇIK, TÜRKİYE GEÇMEYE HAZIR”

Ortadoğu Enstitüsü’nden Gönül Tol, İran, Rusya, Çin ve Suriye meseleleri nedeniyle Türkiye ile ABD arasında yaşanan uzun süreli güvensizlik sürecine dikkat çekti.
Tol, “Yıllardır devam eden farklılıkların ardından sıfırlanmaya giden kapının açık olduğu ve Türkiye’nin bu kapıdan geçmeye hazır olduğu görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

BLOOMBERG: “DİPLOMATİK BİR DÖNÜM NOKTASI”

Bloomberg yazarı Beril Akman, son bir haftada Türkiye’de yaşanan diplomatik gelişmelerin “dönüm noktasına dair umut ışıkları sunduğunu” yazdı.

İsrail’in “Beyaz Varilleri”: Lübnan işgalinin sınırı nerede? İsrail’in “Beyaz Varilleri”: Lübnan işgalinin sınırı nerede?

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Trump’ın barış yapıcı vekili” olarak tanımlandığı, ABD’nin Ukrayna’daki savaşı sonlandırma ve Suriye’yi uluslararası sisteme entegre etme politikaları doğrultusunda Türkiye’nin bölgesel güç odağı olarak yeniden öne çıktığı belirtildi.

GÖRÜŞMELERİN ZEMİNİ: SURİYE, UKRAYNA VE PKK

Yorumlarda, PKK’nın silah bırakma süreci, Suriye hükümeti ile SDG arasındaki temaslar ve Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşında yürüttüğü diplomasi vurgulandı.

Aynı analizde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve sonrası yaşanan protestolar da ulusal iç politika bağlamında hatırlatıldı.