Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için sürdürülen çabalar devam ederken, İki ülkenin taraftar veya destekçi bulmak için yoğun şekilde sürdürdüğü diplomasi devam ediyor. Bu kapsamda, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Ankara ziyareti sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geldi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin başından itibaren diplomatik çözümden yana olduğunu belirten Fidan, savaşın farklı coğrafyaları olumsuz etkilediğini söyledi.
Fidan, Türkiye'nin barış sürecine katkı sağlamaya hazır olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Savaşın dördüncü yılına girerken, ABD tarafından başlatılan barış girişimi mevcut. Bu, bizim politikamızla örtüşüyor. ABD’nin Rusya-Ukrayna için yeni girişimine sonuç odaklı bir yaklaşım olarak büyük önem atfetmekteyiz. Barış görüşmeleri için ev sahibi olabiliriz. Türkiye, barışa katkıda bulunacak her türlü adımı atmaya kararlıdır."
Görüşmede, Suriye’deki gelişmelerin de ele alındığını belirten Fidan, Türkiye'nin güvenlik endişelerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Rusya'yla Suriye'deki ayrılıkçı hareketlerin önünün kesilmesi konusunda benzer görüşteyiz. Terör örgütlerinin Suriye’de yuvalanmasına müsamaha gösteremeyiz. Türkiye’nin güvenlik kaygılarına herkesin saygı göstermesini bekliyoruz."
RUSYA'DAN UKRAYNA SAVAŞIYLA İLGİLİ MESAJLAR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile olan ilişkilerden memnun olduklarını belirterek iki ülke arasındaki diyaloğun devam ettiğini söyledi. Lavrov, Türk Akımı boru hattının güvenliği konusunun ele alındığını ifade etti.
Ukrayna Savaşı'nın devam etme nedenlerinden birinin Ukrayna’nın NATO üyeliği olduğunu belirten Lavrov, şu açıklamada bulundu:
"Bu savaşın başlamasındaki ilk sebeplerden biri Ukrayna’nın NATO’ya alınmaya çalışılmasıdır. Ukrayna'nın NATO'ya girmemesi çok önemli. Eğer bu konuda kesin bir sonuç alınırsa savaş durabilir."
Lavrov, Ukrayna’da Rus dilinin yasaklandığını ve Kırım’ın Ukrayna rejimi altında kalmak istemediğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
"2019’da kabul edilen bazı kanunlar, Rus dilinin yasaklanmasını öngörüyordu. Basında ve kültürel alanlarda Rusça’nın kullanılmasını yasakladılar. Yüzyıllık Rus varlığını yok etmeye çalıştılar. Bu Nazi darbesi sonucunda Kırım kendi kararını verdi ve Ukrayna rejimi altında kalmak istemedi."
ABD VE SURİYE İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
ABD ile yapılan müzakerelere de değinen Lavrov, Washington yönetiminin Ukrayna’ya büyük miktarda para harcadığını ve ABD'nin Riyad'da yapılan görüşmelerde farklı bir tutum sergilediğini belirtti.
Ayrıca, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde ayrılıkçı grupları desteklediğini iddia ederek şu ifadeleri kullandı:
"ABD, Suriye’nin kuzeyinde sözde bir devlet oluşturdu. Amaç, ayrılıkçıları desteklemek."
Lavrov, ABD ile diplomatik ilişkiler konusunda da istişarelerin devam ettiğini ve bu hafta büyükelçilik faaliyetlerinin yeniden başlatılması için görüşmeler yapılacağını açıkladı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Fidan ile yapılan görüşmenin ardından Sergey Lavrov, Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, görüşmenin tamamlandığını bildirirken, toplantının içeriğine dair detaylı bir açıklama yapılmadı.