İngiltere’nin öncülüğünde Ukrayna için uluslararası düzeyde düzenlenen Çevrimiçi Liderler Toplantısı’nda 25 ülkenin liderleri bir araya geldi. Toplantıya, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılım sağladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çevrimiçi gerçekleştirilen liderler toplantısına Milli Savunma Üniversitesi’nden bağlandı. Toplantı sırasında Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun eşlik etti.

UKRAYNA ZİRVESİ’NDE GÜVENLİK VE YAPTIRIM GÜNDEMİ

İngiltere'nin ev sahipliğinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Ukrayna Zirvesi’ne 26 ülke katıldı. Toplantıda Ukrayna'nın güvenliğine yönelik düzenlemeler, askeri destek planları ve Rusya’ya yönelik yeni yaptırım seçenekleri gündeme alındı.

Liderlere bayram tebriği telefonu Liderlere bayram tebriği telefonu

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Starmer, Ukrayna’nın barıştan yana olduğunu vurgularken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ateşkesi geciktirmeye çalıştığını ifade etti.

Keir Starmer, "Dünya harekete geçmeli. Boş sözleri ve şartları bırakın. Mesajım net, ister erken, ister geç, Putin masaya oturmak zorunda kalacak" ifadelerini kullandı. İngiltere Başbakanı, Rusya'nın yol açtığı kaosun kendi ülkelerini de etkilediğini dile getirdi.

KOALİSYON GENİŞLİYOR

Zirveye ilişkin açıklamalar yapan Starmer, "İstekli koalisyon Avrupa Birliği'nden (AB), Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan ortakları bir araya getirdi ve Japonya da dahil olmak üzere diğer ülkelerin desteğini aldı" dedi. Katılımcı ülkelerin, Ukrayna’ya yönelik askeri yardımın sürdürülmesi ve Rusya ekonomisine yönelik kısıtlamaların artırılması konusunda fikir birliğine vardığı belirtildi.

ASKERİ PLANLAR İÇİN YENİ ADIM

Starmer, barış süreci için gerekli olan pratik hazırlıkların hızlandırılması gerektiğini ifade etti. "Askerlerimiz bu hafta perşembe günü Birleşik Krallık’ta bir araya gelerek barış anlaşmasının arkasında durmak ve Ukrayna'nın gelecekteki güvenliğini garanti altına almak için güçlü ve sağlam planlar hazırlayacak" şeklinde konuştu. Ayrıca, Donald Trump’ın önerdiği barış yolunun somut hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

ABD DESTEĞİ VURGUSU

İngiltere Başbakanı, ABD desteğinin önemine dikkat çekti. "Bu Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte yapılması gerekiyor. Her gün ABD ile görüşüyoruz" açıklamasında bulundu.

OPERASYONEL AŞAMAYA GEÇİLİYOR

Zirve sonrası gelen soruları yanıtlayan Starmer, iki hafta önce yapılan Avrupa liderleri toplantısından bu yana daha büyük bir grubun oluştuğunu belirtti. "Daha güçlü bir ortak kararlılığımız var. Bu sabah masaya yeni taahhütler kondu. Ülkeler, operasyonel aşamaya geçmemiz gerektiği konusunda anlaştı" dedi. Ayrıca, Ukrayna'nın askeri kapasitesinin artırılması ve Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların değerlendirilmesi konularının gündeme geldiğini söyledi.

PUTİN’E BASKI VURGUSU

Basın toplantısında konuşan Starmer, "Eğer Putin’e baskı uygularsak, kolektif bir kararlılık ve bu konuda net bir liderlik sergilersek, bunu ileriye taşıyabiliriz ve tarafları müzakereler için masaya oturtabiliriz" ifadelerini kullandı.

AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ İÇİN UKRAYNA’DAKİ BARIŞ

Keir Starmer, ateşkesin sonucunun adil ve kalıcı bir barış olması gerektiğini belirtti. "Ukrayna’daki barış, Avrupa’nın ve Birleşik Krallık’ın savunma ve güvenliği için çok önemli, çünkü Avrupa’da ne olursa olsun her zaman bizim kıyılarımıza ulaşır" dedi.

FRANSA VE İTALYA’DAN ZİRVEYE DESTEK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Rusya, barışı ciddiyetle istediği izlenimini vermiyor" ifadelerini kullandı. Macron, Putin’in müzakere sürecini saldırılarla geciktirdiğini söyledi.

İtalya Başbakanlığı ise yaptığı açıklamada, Başbakan Meloni’nin Avrupa, Batılı ortaklar ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte güvenlik garantileri üzerinde çalışmaya devam edeceklerini belirttiğini ve kara gücüne ulusal katılım öngörülmediğini yeniden teyit etti.