Türkiye, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) gerçekleştirilecek duruşmalarda, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki Birleşmiş Milletler (BM), diğer uluslararası kuruluşlar ve üçüncü devletlere karşı yükümlülüklerinin tespitine yönelik danışma görüşü sürecinde sözlü sunum gerçekleştirecek. Duruşmalar 28 Nisan’da Hollanda’nın Lahey kentindeki UAD salonlarında başlayacak.
BM GENEL KURULUNDAN DANIŞMA GÖRÜŞÜ TALEBİ
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulunun 19 Aralık 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 96. maddesi ve Uluslararası Adalet Divanı Tüzüğü’nün 65. maddesi uyarınca danışma görüşü talebinde bulunduğunu belirtti. Bu talepte Türkiye’nin de girişimlerinin etkili olduğu ifade edildi.
TÜRKİYE’DEN YAZILI GÖRÜŞ: UNRWA’YA SALDIRILAR ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI
Yüksel, Türkiye’nin danışma görüşü sürecinde Uluslararası Adalet Divanı Statüsü’nün 66. maddesi kapsamında yazılı görüş sunduğunu ve bu görüşün Dışişleri Bakanlığı ile TBMM hukuk heyetinin ortak çalışmasıyla hazırlandığını aktardı.
Yazılı görüşte, İsrail’in BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA)'ya yönelik saldırılarının, bölgede insani yardımların etkin şekilde sunulmasını engellediği vurgulandı. Ayrıca İsrail’in UNRWA’yı kapatma girişimlerinin BM Şartı ve İmtiyazlar ve Dokunulmazlıklar Sözleşmesi’ne aykırı olduğu ifade edildi.
ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRILIK VURGUSU
Yazılı beyanda, UNRWA binalarına, okullarına ve yardım tesislerine yönelik saldırıların uluslararası hukuk ve BM sözleşmelerine aykırı olduğu belirtildi. Yüksel, Türkiye'nin, İsrail’in UNRWA faaliyetlerini kısıtlamasının Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini vurguladığını söyledi.
SÖZLÜ BEYANDA TALEP: ETKİLİ ÖNLEMLER ALINSIN
Cüneyt Yüksel, Türkiye’nin sözlü sunumunda İsrail’in insani yardımları engellemesinin ve BM personelini hedef almasının küresel hukuk sistemine zarar verdiğini dile getireceğini belirtti.
“Türkiye, Uluslararası Adalet Divanından etkili önlemler almasını talep etmektedir.” ifadelerine yer verdi.
TÜRKİYE’NİN FİLİSTİN DAVASINA DESTEĞİ VURGULANDI
Yüksel, Türkiye'nin, uluslararası platformlarda Filistin davasına verdiği desteği sürdürdüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin, insan hakları ihlalleri ve işgal politikalarına karşı aktif girişimlerde bulunduğunu belirtti.
Ayrıca Türkiye’nin, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasında Uluslararası Adalet Divanına müdahillik başvurusu yaptığı ve bu süreçte delil sunarak aktif rol üstlendiği hatırlatıldı.
UNRWA’NIN FAALİYETLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Yüksel, UNRWA’nın Gazze’de yaklaşık 2,4 milyon Filistinli mülteciye hizmet verdiğini ve bu alandaki tecrübesinin başka bir kuruluş tarafından ikame edilemeyeceğini belirtti. Ajansın geçen ay, 10 yaş altındaki yaklaşık 200 bin çocuğa yönelik çocuk felci aşısı kampanyası düzenlediğini de ifade etti.
DURUŞMALAR 28 NİSAN’DA BAŞLAYACAK
UAD’de yapılacak duruşmalarda üye devletler ve uluslararası kuruluşlar sözlü beyanda bulunacak. Yüksel, TBMM hukuk heyetinin Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Türkiye adına sözlü sunuma katılacağını açıkladı. Danışma görüşü sürecindeki duruşmalar, uluslararası hukuk çerçevesinde İsrail’in yükümlülüklerinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülecek.