Ege Denizi'nde yer alan Santorini Adası'ndaki Yeni Kameni volkanının aktif hale geldiği bildirildi. Atina Üniversitesi'nden emekli Deprem Bilimleri Profesörü Panayotis Papadimitriu, bölgedeki sismik hareketliliğin yerini sessizliğe bırakmasının ardından dikkat çekici bir açıklama yaptı.
BÖLGEDEKİ SİSMİK HAREKETLİLİK DİKKAT ÇEKİYOR
Son bir aydır Ege Denizi'nde süregelen sismik hareketlilik, bölge halkı ve uzmanlar tarafından yakından takip ediliyordu. Ancak, bu hareketliliğin aniden sona ermesi, yeni bir sürecin başlangıcına işaret etti. Emekli Profesör Panayotis Papadimitriu, yaptığı açıklamada, volkanik etkinliğin yer deformasyonuyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.
İKİ FARKLI SENARYO ÜZERİNDE DURULUYOR
Yunan basınına konuşan Papadimitriu, Santorini ve çevresinde yaşanan depremlerle ilgili iki olası senaryoyu dile getirdi.
İlk senaryoya göre, sismik hareketliliğin zaman içinde zayıflayarak sona ermesi bekleniyor.
İkinci senaryoya göre ise, bölgede 6 ila 6,3 büyüklüğünde bir depremin meydana gelme ihtimali bulunuyor.
Uzman, olası bir depremin çevredeki adalar üzerinde büyük bir yıkıma neden olmayacağını ifade etti. Bunun temel sebebi olarak ise, depremin merkezinin yerleşim alanlarına uzak olması gösterildi.
"YENİ KAMENİ VOLKANI AKTİF HALE GELDİ"
Profesör Papadimitriu, Yeni Kameni volkanının ocak ayı sonlarından itibaren aktif hale geldiğini ve önümüzdeki süreçte bu durumun daha fazla gündeme gelebileceğini belirtti. "Şunu göz önünde bulundurmalıyız, Yeni Kameni volkanı ocak ayı sonlarından itibaren aktif hale geldi ve gelecekte bizi meşgul edecek." ifadesini kullandı.
Santorini ve çevresindeki ada sakinleri çoktan bölgeyi terk etmiş durumda.