Emre Gül/ Tarih Dosyası / Dünya Bülteni
Servet-i Fünun, Nr: 166
Otomobiller ve “Garaj”ları
Otomobil medeni hayatın artık lazım-ı gayr-i mefariki olmuştur. Mesela İstanbul gibi büyük beldede bir arıza olsa da tramvaylar işlemese hayat-ı say ü amel alt üst oluyor. Vakıa tecrübesi görülmemiştir. Ama faraza herhangi bir sebeple bir iki günde otomobiller işlemese-otomobiller harc-ı âlem addedilmese de-bir noksanlık his olunur.
Avrupa ve Amerika’nın büyük beldelerinde otomobiller, otobüsler harc- ı âlem olmuştur. Günden güne miktarı artmaktadır. Bu miktar artıkça bunları barındırmak meselesi de düşünülmeye başlanmıştır.
Otomobil garajları büyük şehirlerde bir iştir. Şehir dâhilinde cesim yerler yoktur. Varsa da arsa fiyatı gayet yüksektir. Malum ki Amerikalıların otuz, kırk katlı binaları bir keyif ve azamet-füruşluk işi değildir. Çar ü naçar, arazi dar olduğu için, dar bir sahaya mümkün olduğu kadar müteadid katlı binalar sığdırmak ve buralarda çok nüfus iskân etmektir.
İnsanlara tatbik olunan bir esasın otomobillere tatbik sırası gelmiştir. Bir zemin katı üzerinde faraza yüz otomobil barındıracak derecede vasi olan bir garaj beş katlı yapılırsa aynı arsa dâhilinde yüz yerine beş yüz otomobil için hazırlanmış olur. Otomobilleri yukarı katlara çıkarmak, buralardan indirmek kalır. Bunun için ferahça alan asansörler de düşünülmüş, külfetli, görülmüş, merdivenler yerine sath-ı mailler en muvafık bulunmuştur. Yukarı katlara çıkacak, buralardan inecek otomobiller başka bir yardıma, tertibe hacet olmadan kendi kendilerine inip çıkıyorlar. İşte böylece otomobil garajları yeni bir şekle giriyor. Garaj meselesi de hal edilmiş oluyor.