Aynur Erdoğan-DÜBAM- Dünya Bülteni

Bu ayki yuvarlak masa toplantımızda Rusya’nın bir oldu-bittiye getirerek ilhak ettiği Kırım’ı konuştuk. Konu Kırım olunca son gelişmelerin anlaşılabilmesi için konunun çok boyutlu konuşulması elzem. Özellikle Türkiye’nin Kırım’la olan tarihi ve kültürel bağı göz önüne alındığında konunun önemi artıyor.
Kırım Rusya için neden önemli? Ukrayna’daki ayaklanmaların ardından Kırım’ın ilhakı gözleri bu bölgeye çevirdi. Rusya bu ilhakla ne amaçlıyordu? Bunu anlayabilmek için Rusya’nın bugünkü dışpolitikası kadar bu bölgeyle tarihte kurduğu ilişkiye de bakmak gerekiyor. Peki, özellikle tarihi süreçte bölgedeki yoğun Müslüman nüfusa yönelik uyguladığı sürgün, asimilasyon, sindirme politikaları göz önünde tutulduğunda bugünkü ilhakla bölgedeki Tatarların istikabalinden korkmalı mıyız?

Avrupa Birliği’nin ve NATO’nun etkili bir yaptırıma gidememesinin arkasında ne tür sebepler var? Şu ana kadar verilen cılız tepkiler değerlendirildiğinde bu sessizlik nasıl yorumlanmalıdır? Karşılıklı restleşmeler olsa bile ciddi bir yaptırımın olmaması dünya siyasetinin yeniden şekillendiği yorumlarının yapılmasına sebep oluyor. Yeni bir soğuk savaş süreci yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu. Bu çerçevede Türkiye’nin Kırım siyasetinin nasıl bir seyir takip edeceği de toplantıda soruşturulan konular arasında.

Kırım Tatarları neden Rusya’yı istemiyorlar? Tatarların hem demografik olarak hem kültürel olarak bölgede hakim milletken aşamalı olarak uygulanan sürgün politikalarıyla sindirilmeleri Rusya’ya karşı duyulan antipatinin de sebebi. Toplantıda sürgünden dönen Tatarların sosyo-ekonomik durumları da masaya yatırıldı. Tatarların Türkiye’den ne tür beklentileri var? Kırım tarihi mirasının durumu nedir? İslam eserlerinin envanteri çıkarıldı mı ve korunmasına dair ne tür çalışmalar yürütülüyor?

Kırım’ı bu sorular çerçevesinde kültürel ve tarihi birikimi, Rusya ile ilişkileri ve son gelişmeler ışığında uluslararası siyaset açısında konuşabilmek için her biri alanında söz sahibi üç önemli isimle masaya oturduk: World Bulletin editörü Levent Baştürk, Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü öretim görevlisi Dr. Nur Nicole Kançal ve Şehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Vugar İmambeyli.

Kırım’ı Batı ve Rusya çıkarlarını önceleyen bakış açılarının dışında bir yaklaşımla ele almaya çalıştığımız toplantının kayıtlarını Dünya Bülteni okurlarıyla paylaşıyoruz.

TOPLANTI DÖKÜMÜ TAM METİN