ABD ve Rusya, Ukrayna’daki savaşla ilgili görüşmeler için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya geldi. Moskova ve Washington temsilcileri, üç yıl önce başlayan savaşın ardından ilk kez yüz yüze müzakereler gerçekleştirdi.

Görüşmelere Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio başkanlık etti. Ukrayna ve Avrupa ülkelerinden temsilciler toplantıya davet edilmedi.

ABD, bu görüşmelerin Rusya'nın savaşı sona erdirme konusundaki tutumunu görmek için bir adım olduğunu belirtirken, Rusya ise amacın Washington ile ilişkileri normalleştirmek olduğunu ifade etti.

ZELENSKİY: "UKRAYNA'NIN DIŞLANDIĞI ANLAŞMALARI TANIMAYIZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, toplantıya ülkesinin davet edilmemesini eleştirerek, Ukrayna’nın katılmadığı hiçbir anlaşmayı tanımayacağını söyledi.

Öte yandan, Avrupa ülkeleri de Ukrayna’daki barış sürecine yönelik ayrı bir diplomatik girişimde bulundu. Avrupalı liderler, Pazartesi günü Paris’te acil bir zirve düzenledi. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, kalıcı bir barış anlaşması sağlanması durumunda Ukrayna'ya asker göndermeyi düşünebileceğini açıkladı. Ancak diğer Avrupa ülkeleri bu öneriye mesafeli yaklaşıyor.

Cami küçük kalınca bayram namazı 3 etapta kılındı Cami küçük kalınca bayram namazı 3 etapta kılındı

KREMLİN: PUTİN, GEREKİRSE ZELENSKİY İLE GÖRÜŞÜR

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "gerekirse" Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşebileceğini açıkladı. Ancak Peskov, "Zelenskiy'nin meşruiyetinin sorgulanabilir olduğu gerçeği düşünüldüğünde, anlaşmaların hukuki zemininin tartışılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Rusya, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin görev süresinin geçtiğimiz Mayıs ayında sona erdiğini ve bu nedenle meşruiyetinin tartışmalı olduğunu savunuyor. Ukraynalı yetkililer ise devam eden savaşın, ülkede seçim yapılmasını imkansız hale getirdiğini belirtiyor.

RUSYA: UKRAYNA’NIN AB ÜYELİĞİNE KARŞI DEĞİLİZ

Peskov, Rusya’nın Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılmasına karşı olmadığını ve bunu güvenliği açısından bir tehdit olarak görmediğini de vurguladı.

"Bu, her egemen ülkenin hakkıdır. Entegrasyon ve ekonomik süreçlerden bahsediyoruz, burada kimse bir başka ülkeye bir şey dikte edemez" diyen Peskov, Rusya’nın bu konuda müdahaleci bir tavır sergilemeyeceğini belirtti.

Ancak Kremlin Sözcüsü, savunma ve askeri ittifaklar konusundaki duruşlarının farklı olduğunu söyleyerek, "Burada başka bir mesele var ve herkes bunu biliyor" ifadelerini kullandı.