Hindistan en düşük maliyetle, Kızıl Gezegen'e ulaşan seçkin ülkeler arasında yer almayı amaçlıyor.
Hindistan, Kızıl Gezegen'e ulaşan gelişmiş ülkeler arasında yer almayı hedefleyerek; ilk insansız uzay aracını Salı günü Mars'a fırlattı.
Yerel bir kilisenin Piskoposluk evinin çalışma salonuna, ahırların laboratuarlara dönüştürülmesi ile ilk merkez binasında 1960'da kurulan Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO) için ülkenin güneyi Sriharikota'dan fırlatılarak hızla uzaya yükselen roket, inanılmaz bir teşvik ve heyecan oluşturdu.
Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi, Hindistan'ın ilk roketini 1963'de Kerala şehrindeki bir Hindistan cevizi bahçesinden fırlatmıştı.
Salı günkü fırlatış, Mangalyaan olarak adlandırılan uzay araştırmaları misyonunun ilk aşamasıydı. 1350 kg ağırlığındaki uydu, 2014'ün Eylül ayında Kızıl Gezegen'e ulaşıncaya kadar 780 milyon km yol kat edecek.
Hindistan Uzay Ajansı başkanı Radhakrishnan'ın açıklamasına göre: En büyük olay uzay aracının Mars'a rota tarif ederek ulaşması olacak. Eğer 24 Eylül 2014'te ilk aşamayı geçip Mars'a ulaşırsak uydunun kat ettiği tüm güzergahtan haberdar olacağız.
Eğer uydu Mars'ın yüzeyine inmeyi başarırsa, Mars aracı Kızıl Gezegen'de hayat belirtilerinin izlerini arayacak ve derin mesafede araştırmalar için çeşitli ekipman testleri gerçekleştirecek. Hindistan başbakanı Manmohan Singh, 2012'deki Bağımsızlık Günü konuşmasında Mangalyaan olarak adlandırılan Hindistan Mars Misyonu'nun, bilim ve teknoloji alanında Hindistan için büyük bir adım olduğunu dile getirmişti.
Hindistan Mars Misyonu, 15 ayda 74 milyon dolara tamamlanan ve bugüne kadar denenen en ucuz araştırma olarak da adından söz ettiriyor.
Nasa'dan alınan bilgilere göre, ABD, Rusya ve AB tarafından Mars'a gerçekleştirilen uzay aracı fırlatma sayısı toplamda 40 ve bunlardan sadece 18 başarılı olabildi. 2011'de Çin de Mars'a araştırma için uydu gönderdi fakat dünya yüzeyini geçtikten hemen sonra uydu başarısızlığa uğrayarak araştırmayı tamamlayamadı.
California Üniversitesinden Prof David Paige Time'a verdiği demeçte şunları dile getirdi: Nasa standartlarında toplam araştırma ücreti oldukça yüksek bir maliyettedir. Eğer Hindistan bu araştırmada başarılı olursa, Mars araştırmaları için daha düşük maliyetli yeni seçeneklere kapı açacaktır.
NASA'nın önümüzdeki ay fırlatacağı yeni araştırma aracı Maven'in tamamlanması beş sene ve 679 milyon dolara mal oldu, ki bu rakam Hindistan'ın Mangalyaan'ı ile para ve zaman bakımından maliyette tam bir tezat oluşturmaktadır. Hindistan televizyon kanalı NDTV bilim editörü ve "Destination Moon: India's Quest for Moon", Mars and Beyond kitabının yazarı Pallava Bagla'nın söylediğine göre: Küresel toplum, düşük maliyetli gezegen araştırmalarının gerçekleşmesi için oldukça heyecanlı.
Hindistan uzay araştırma programı, sınırlı kaynaklarla gerçekleşmesine rağmen bazı şeylerin öncülüğünü de etmekte. Araştırmaların ilk ayağı 2008'de, 89 milyon dolarlık bir bütçeyle Ay araştırmaları ile başlamıştır.
Bununla birlikte Hindistan'ın Mars araştırmalarından dolayı çeşitli eleştiriler de gelmekte. Belçikalı ekonomist Jean Drèze geçen sene Financial Times'a yaptığı açıklamada şöyle ifade etmektedir: Mevcut çocuk nüfusunun neredeyse yarısının gıdasız ve bakımsız kaldığı ve Hintli ailelerin neredeyse hepsinin sağlık koruması ve güvencesinin olmadığı bir ortamda, Hindistan'ın araştırma için Mars'a araç gönderecek olmasının önemini anlayamıyorum.
Bu araştırmanın taraftarları ise tüm Hintlilerin teknolojik gelişmelerden sonuna kadar yararlanması gerektiğini ve bu durumun uzay keşiflerinde faydalı olabileceğini savunmakta.
Bunun en iyi örneği, Ekim ayında, belki de bugüne kadarki en güçlü tropik fırtına olan Phailin hortumuna nasıl hazırlanıldığıdır. İleri teknoloji uydular, radar ve erken uyarı sistemleri, deniz seviyesi altında yaşayanlar için Bengal Körfezine fırtınadan evvel yerleştirildi.
50' den az sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirilen bu fırtınanın bilançosu, 1999'da şiddeti daha az olan ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Orissa fırtınasının bilançosuyla kıyaslandığında ortaya çıkan sonuç çarpıcıdır.
Hindistan'ın ilk özel uzay çalışmaları merkezi olan Earth 2 Orbit'in Ceo'su Susmita Mohanty de yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: Hindistan gibi ülkeler için bu tarz teknolojik gelişmeler lüks olarak değil gereklilik olarak değerlendirilmelidir. Ulus olarak yalnızca gıda, eğitim, barınma, sağlık güvencesi ve ulaşımın rahat sağlanması ihtiyaçlarının güvence altına alınması yeterli değildir aynı zamanda hayal etmek için de bir neden verilmelidir; araştırmak için, cesaret edebilmek için, yeni keşifler ve sonunda yıldızlara ulaşmak için bir neden verilmelidir.
Dünya Bülteni için çeviren: H.Tuğba Kaya